Na dlouhé dva měsíce museli Češi a Slováci zapomenout na to, že ještě před necelými třiceti lety tvořili společný stát.

Hranice mezi oběma státy i přesto, že v Česku žijí statisíce Slováků a Slovák Andrej Babiš dělá Čechům premiéra, byly tvrdě uzavřené. Slováci po příjezdu z Česka museli až donedávna do dvoutýdenní státní karantény. Mělo to důvod. V Česku bylo ve srovnání se Slovenskem mnohonásobně více nakažených i obětí covid-19.

Ilustrační snímek. Regiojet.
Hranice na Slovensko jsou volné, čeští dopravci ale vyjet nemohou

Po částečném uvolnění před několika dny, kdy byly povoleny cesty do 48 hodin, přivezl slovenský premiér do Prahy „návrat do normálu“. „Je to v podstatě náš společný dar, je to takové naše malé tajemství,“ uvedl premiér Igor Matovič včera při své návštěvě Prahy. „Ten dárek je, že zavádíme úplně volný pohyb mezi Slovenskou a Českou republikou,“ dodal Matovič.

Mezi slovenskými novináři to vyvolalo údiv, protože až dosud platí na Slovensku mimořádný stav. A teprve před několika dny umožnila země návrat Slováků z ciziny bez čtrnáctidenní státní karantény. Matovič i Babiš uvolnění vedle dobré zdravotní situace v obou zemích zdůvodnili i zájmy o turistický ruch. „Slovensko je pro Čechy druhou nejnavštěvovanější destinací,“ uvedl český premiér.

Různé názory na EU

Přes velkou snahu Andreje Babiše se naopak Matoviče nepodařilo přesvědčit o tom, aby podpořil jeho zásadně odmítavý postoj k plánům na unijní koronavirový fond obnovy ve výši tři čtvrtě bi-lionu eur (dvacet biliónů korun). Matovič dal najevo, že Slovensko je spokojeno s výší podpory, se kterou pro něj fond počítá. A pouze vyjádřil pochopení, že Česku se jeho podíl může zdát příliš malý.

Babiš k tomu dodal, že se pokusí 11. června na schůzce Visegrádu v Lednici dosáhnout společného stanoviska.

Slovenský premiér Igor Matovič navštívil Prahu
Hranice mezi Českem a Slovenskem se otevřou. Při návštěvě Prahy to řekl Matovič