A za pravdu mu dal i jeho izraelský kolega Benjamin Netanjahu. I židovský stát po mnoha měsících totálního lockdownu představil itinerář, jak bude rozvolňovat velmi přísná karanténní pravidla. Obě země – a Izrael především – jsou světovými lídry v očkování proti covidu. Tel Aviv dokázal vakcinovat jednou dávkou už 50 procent populace. Londýn naočkoval již přes 17 milionů Britů, tedy čtvrtinu národa.

Žádné vycházky. V Jižní Koreji jsou přísní i na zvířata.
V Soulu testují na covid už i psy a kočky. V případě nákazy platí jasné nařízení

A právě díky vysokému počtu vakcinovaných už mohou britští epidemiologové analyzovat celou řadu dat, včetně těch nejdůležitějších: Klesá úmrtnost, počet nakažených a hospitalizovaných u očkovaných?

Zveřejněná čísla umožňují se s nadějí podívat do budoucnosti. Tato nepříjemná čísla v obou zemích jednoznačně klesají. Potvrdily to mj. i analýzy The Financial Times a týdeníku The Economist, které odpověď na výše uvedené otázky hledaly u nejohroženější skupiny lidí, tedy těch starších 80 let. V okamžiku, kdy byla v této skupině vakcinována jednou dávkou polovina lidí, začala čísla poměrně rychle padat.

Rozsáhlá studie


K podobným, ale ještě mnohem optimističtějším výsledkům dospěla i rozsáhlá studie skotských epidemiologů. „Hospitalizace jednou dávkou vakcinovaných Skotů se snížila v průměru o 90 procent,“ uvedl pro BBC vedoucí studie Aziz Sheikh. Zároveň ale připustil, že je stále příliš brzo na jednoznačné závěry. Navíc stále nemáme úplně jasno, nakolik stávající vakcíny budou zabírat na nové varianty koronaviru.

Přednostně jsou očkování proti covidu senioři. V USA se proto dvě mladé Američanky převlékly za stařenky, najevo jejich trik vyšel až u druhé dávky.
Mladé Američanky podváděly při očkování proti covidu. Převlékly se za stařenky

V ČR bylo zatím proočkováno necelých 600 tisíc obyvatel. I u nás se podíl zemřelých s covidem ve skupině nad 80 let od počátku ledna snižuje. Jenže kvůli krátké době od startu vakcinace a nízké proočkovanosti to nelze vysvětlit jen očkováním. I když existují už příklady, které o úspěšnosti vakcín svědčí. V Domově seniorů v Blansku mají klienti už po druhé dávce. Covid tu nyní nemá nikdo.

Výrobci vakcín slibují: budeme výkonnější

Ředitelé dvou amerických výrobců vakcín proti covidu Pfizer a Moderna ve středu přislíbili razantní výrobní skok. Do konce března hodlají vyexpedovat pro potřeby USA 220 milionů dávek, oproti současným 75 milionům za měsíc. Podle nich se tak podaří dvakrát očkovat všechny dospělé Američany do začátku prázdnin, informovala AP. Místní regulační úřad včera zároveň oznámil, že vakcína třetího výrobce Johnson&Johnson je funkční a nic nebrání jejímu schválení. V EU je schvalování této očkovací látky ve fázi žádosti.