Kvůli rozdílným interpretacím nejasných předpisů se lékaři podle nemocnice bojí rozhodnout o přerušení těhotenství z obavy, že přijdou o živobytí a budou čelit trestnímu stíhání. O případu informovala polská média.

Ženě v dramatické situaci mezitím pomohla jedna nevládní organizace, Federace pro věc žen a plánování rodiny. Paní Agata podle ní již podstoupila interrupci v jiném městě, kde byla "obklopena plnou péčí, pochopením a empatií ze strany lékařů a zdravotnického personálu", a již se vrátila z nemocnice domů.

Tisíce lidí dnes vyšly do ulic Varšavy a dalších polských měst na protest proti přísným protipotratovým zákonům poté, co nedávná smrt těhotné ženy obnovila veřejnou debatu o interrupcích v zemi.
Její srdce také bilo. Tisíce Poláků protestovaly proti zákonům o potratech

Fyzicky se cítí v pořádku, ale potřebuje psychickou podporu, uvedl na svém webu list Gazeta Wyborcza. Dodal, že zmíněný spolek nyní zahájil právní bitvu proti nemocnici v Bialystoku stížností u ochránce práv pacientů a chystá žalobu u soudu.

Nemocnice v Bialystoku své odmítnutí potvrdila pacientce i písemně, přičemž se odvolala na názor právnického spolku, blízkého katolické církvi, že deprese nemůže být důvodem k interrupci, protože neohrožuje zdraví a život. Toto písemné vyjádření se ani slovem nezmiňuje o skutečnosti, že dítě bez lebečních kostí by bylo odsouzeno k smrti, i kdyby přišlo na svět živé, pozastavil se server Onet.

Těhotenství lze nyní v Polsku legálně ukončit jedině tehdy, když je důsledkem znásilnění či incestu nebo když ohrožuje život matky.

Případ kadeřnice z Pszczyny 

Nedávno polskou veřejnost pobouřil případ třicetileté kadeřnice Izabelly z Pszczyny, která podlehla sepsi, protože lékaři v místní nemocnici, kde ji s bolestmi hospitalizovali, namísto potratu čekali na odumření plodu. Ministerstvo zdravotnictví poté vydalo prohlášení, že "život a zdraví matky jsou nejdůležitější" pro legální ukončení těhotenství. "Je nutné zdůraznit, že lékaři se nemohou obávat přijímat samozřejmá rozhodnutí, opirající se o jejich zkušenosti a dostupné znalosti," uvedlo ministerstvo.

Protest proti zákazům potratů v Polsku.
Za interrupci doživotí? Polský parlament zamítl návrh na celkový zákaz potratů

Ale ředitel nemocnice v Bialystoku, doktor Jan Kochanowicz v nynějším prohlášení upozornil, že rozhodnutí ústavního soudu "významně zúžilo možnosti legálního přerušení těhotenství". Předpisy podle něj nyní neposkytují jednoznačnou interpretaci, kdy je dovoleno těhotenství přerušit.

"Lékaři se kvůli tomu obávají nejen ztráty práva vykonávat svou profesi, ale i trestní odpovědnosti. Lékaři se bojí, že trestní odpovědnost závisí na subjektivním hodnocení prokurátora, soudních znalců a soudu," upozornil ředitel. Dodal, že ještě před rokem by postoj nemocnice byl jednoznačný. V nynější realitě se rozhodnutí o interrupci "pojí s rizikem, vyplývajícím z nejednoznačné interpretace práva".

Ustanovení odporovalo Ústavě 

Až do nálezu ústavního soudu, kterému dominují soudci dosazení vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS), byly přípustné potraty ve třech případech: když těhotenství bylo důsledkem znásilnění či incestu, když ohrožovalo život matky, a když lékaři zjistili těžké, nezvratné a nevyléčitelné poškození plodu. Z tohoto posledního důvodu bylo legálních interrupcí nejvíce, skoro tisíc ročně.

V polském Krakově pokračují protesty proti rozhodnutí ústavního soudu, které v Polsku zavádí téměř úplný zákaz potratů.
Jdeme za práva žen. Polsko se bouří, opět kvůli potratům

Podle ústavního soudu ale právě toto ustanovení odporovalo polské ústavě, tedy žena musí porodit i těžce poškozené dítě. Lékaři ve strachu z postihu podle médií raději odmítají uskutečnit potrat i v případech, kdy je ohrožen život matky.