Před domem Tibora Gašpara v městské části Nitra-Janíkovce je podle médií od časného rána nejméně osm policejních vozidel i se psovodem. Ulice, na níž stojí rodinný dům je z obou stran uzavřena. Muži v kuklách chodí z dvora a zpět.

Mluvčí generální prokuratury Jana Tökölyová pro server Aktuality.sk následně potvrdila, že policie při akci s názvem Očistec zadržela několik obviněných osob.

Zásahové jednotky po útoku v centru Vídně
Útočník z Vídně nepoužil slovenskou munici. Chtěl ji ale koupit

"Obvinění bylo vyšetřovatelům NAKA vznesené pro několik trestných činů, mimo jiné pro zločin založení, zosnování a podpory zločinecké skupiny, korupční trestné činy a trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele. S obviněnými osobami aktuálně probíhají procesní úkony, a proto se nebudeme k případu blíže vyjadřovat," dodala mluvčí.

Novému obvinění kromě výše zmíněných čelí i Gasparův příbuzný Norbert Bödör.

Gašpar ve středu podal trestní oznámení

Před šestou hodinou ráno podle portálu Aktuality přišel před Gašparův dům známý advokát Marek Para. Podle všeho Gašpara zastupuje. "Nevím, co se děje," reagoval na otázky novinářů.

Později doplnil, že jde o obvinění z několika trestných činů a on v tomto případě zastupuje několik klientů. Gašpar jen několik hodin před razií podal ve středu trestní oznámení, které se podle něj týká Slobodníka a dalších lidí.

"Mám podezření, že se s jejich pomocí připravuje kriminalizace mé osoby ve vážnějším rozměru," uvedl podle TASR.

Pietní místo u místa střelby ve Vídni na sníku z 4. listopadu 2020
Centrum Vídně se po útoku navrací k životu. Bezpečnostní opatření ale trvají

Blíže se vyjádřit nechtěl. Slobodník byl na policii vypovídat minulý čtvrtek. Gašpar neřekl, odkud ví, o čem Slobodník na prokuratuře vypověděl. Ten tehdy obsah své výpovědi odmítl komentovat.

Podle serveru Sme.sk souvisí akce s případem bývalého šéfa kriminálního úřadu finanční správy Ľudovíta Makóa, který je nyní ve vazbě a je podezřelý z podpory mafiánského gangu a vydírání, a někdejšího příslušníka Slovenské informační služby (SIS) Františka Böhma. Makó se rozhodl hned po zadržení spolupracovat s policií a chce být chráněným svědkem.

Na základě Makóovy výpovědi zadržela policie v říjnu speciálního prokurátora Dušana Kováčika, kterého obvinila z přijímání úplatku, napomáhání mafiánské skupině i z krytí plánované vraždy elitního policisty z NAKA.