„Ruská armáda nadále uplatňuje strategii, kterou pozorujeme od začátku války,“ upozorňují v nové analýze pracovníci washingtonského ústavu pro válečná studia (ISW) s tím, že Moskva zřejmě nebude schopna v brzké dobe spustit rozsáhlejší ofenzivu. Může za to nejspíše skutečnost, že ruské velení odmítá vynaložit čas a prostředky na konsolidaci svých sil. 

„Máme za to, že vzhledem k pozorovaným vzorcům, omezením v dostupné bojové síle i pozorovaným těžkostem s vedením je taková operace nepravděpodobná. Je možné, že Rusové některé z těchto problémů řeší a brzy spustí ofenzívu v nové a lépe koordinované podobě, nezdá se to však pravděpodobné,“ konstatuje trojice autorů.

Moskva sice avizovala, že se bude soustředit na východ Ukrajiny, podle analýzy se ale zatím útočné operace odehrávají v menším měřítku a o frontálním útoku nemůže být řeč. „Pokračují ve vzorci operací, který následují během celé války. Nasazují malá seskupení jednotek do široce rozprostřených útoků podél vícero os a odmítají přijmout operační přestávky potřebné k vytvoření podmínek pro rozhodující operace," popisují situaci američtí experti. 

Civilisté opouštějí za doprovodu vojáků samozvané Doněcké lidové republiky Mariupol.
Ukrajinka se vydala zachránit rodiče z Mariupolu. Viděla naprostou apokalypsu

Podle ukrajinského deníku The Kyiv Independent zničilo ukrajinské letectvo za posledních 24 hodin sedmnáct ruských vzdušných cílů, a to včetně tří letadel a pěti raket. Ukrajinský generální štáb v nedělním hlášení upozornil, že Rusko v těsné blízkosti hranic s Ukrajinou rozmístilo svůj taktický raketový systém Iskander-M. „Podle našich informací rozmístili Rusové raketový systém Iskander-M šedesát kilometrů od hranic,“ uvedl štáb. Tato tvrzení ovšem nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Ostřelování ukrajinských měst 

V Oděské oblasti měla protivzdušná obrana v noci na neděli sestřelit dvě ruské řízené střely letící směrem k přístavu. „Vojáci protiletadlového raketového útvaru vzdušných a ozbrojených sil Ukrajiny sestřelili dvě ruské řízené střely, které odpálila ruská loď z Černého moře,“ informovala podle agentury Ukrinform tisková služba městské rady na sociální síti Telegram. 

Úřady v Dnětropetrovské oblasti hlásí v důsledku nočních raketových úderů jednoho mrtvého a deset zničených objektů. Jedna z raket údajně zasáhla železniční zařízení, další dvě pak průmyslový podnik. 

„Částečné obklíčení Charkova trvá, v Donbasu pak ruská armáda ostřeluje pozice ukrajinských jednotek podél celé linie. Boje probíhají u měst Zarične, Rubižne a Popasna. V současnosti také pokračuje bombardování ukrajinských jednotek, jež jsou obklíčeny v mariupolských ocelárnách Azovstal,“ shrnul aktuální situaci na bojišti ukrajinský generální štáb ve svém pravidelném hlášení.

Zástupce velitele pluku Azov, který Mariupol brání, v neděli uvedl, že ukrajinští obránci se drží z posledních sil, když bomby na ně dopadají „každé tři minuty“. „Ačkoli jsou dnes Velikonoce, nepřítel nepřestává s bombardováním a ostřelováním, o útok se pokouší i pěchota,“ uvedl podle listu Ukrajinska pravda Svjatoslav Palomar. 

Ruští vojáci na Ukrajině
Francie, Německo či Česko vyvážely do Ruska zbraně i po anexi Krymu, píše deník

Ukrajina znovu navrhla Rusku velikonoční příměří, aby mohla z Mariupolu evakuovat civilisty i své vojáky. „Rusko by se mělo zamyslet nad zbytky své pověsti. Potřeba jsou tři mariupolské kroky: velikonoční příměří, humanitární koridory pro civilní obyvatelstvo a další kolo rozhovorů,“ uvedl na twitteru poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak, který patří mezi ukrajinské vyjednavače při rozhovorech s Ruskem.

Moskva tvrdí, že ruské bojové síly v sobotu zabily až 200 ukrajinských vojáků a zničily přes 30 vozů ukrajinské armády. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany o tom informuje agentura Reuters. Tvrzení Moskvy však nelze nezávisle ověřit.

Zadržení členů OBSE 

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v sobotu uvedla, že na východě Ukrajiny bylo proruskými silami zadrženo několik členů zvláštní pozorovací mise. „OBSE je velmi znepokojena tím, že v Doněcku a Luhansku bylo zadrženo několik členů národní mise. Využíváme všech dostupných prostředků k usnadnění jejich propuštění,“ oznámila organizace na twitteru.