Takzvaný USAR tým (Urban search and rescue) specializovaný na vyhledávání lidí v sutinách přiletěl do tureckého města Adana v noci na dnešek. Následně se hasiči třemi vojenskými letadly přesunuli do 400 kilometrů vzdáleného města Adiyaman.

„Provedli jsme průzkum ve městě, zkontaktovali se s místní armádou a dostali přiděleno místo pro základní tábor. Vzhledem k velmi postižené oblasti a špatné průjezdnosti dorazila dorazila technika a materiál před chvílí,“ ohlásili hasiči v úterí vpodvečer. Nyní se připravují na nasazení v sutinách.

Část města, ve které bude český tým zasahovat, obývá přibližně 250 tisíc lidí, uvedl večer ve videu mluvčí záchranářů Jakub Kozák. „Jsme schopni pracovat 24 hodin denně, i v noci. To znamená, že pokud to koordinátor turecké strany bude požadovat, můžeme zasahovat nepřetržitě,“ dodal Kozák.

 

Tisíce obětí 

Kolem úterního poledne hasiči na sociální síti informovali, že část týmu je na průzkumu v zemětřesením postiženém městě a že navázali kontakt s místní samosprávou. Do záchranných prací se ale ještě nemohli zapojit, protože čekali na desítky tun materiálu a techniku, kterou na místo vezly kamiony. Zároveň zveřejnili video z poničené cesty, po které se přesouvali do Adiyamanu.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně zasáhlo Turecko a Sýrii v pondělí brzy ráno. Kolem poledne pak úřady zaznamenaly ještě další zemětřesení o síle 7,6 stupně. Do nejhůře zasažených oblastí byl povolen vjezd jen záchranným vozidlům či automobilům, které vezou pomoc.

Silné zemětřesení v Turecku
Stovky pracovníků z 65 zemí. Do Turecka a Sýrie míří pomoc z celého světa

Český USAR tým v zahraničí v minulosti pomáhal například v libanonském Bejrútu v roce 2020 po výbuchu v přístavu, který připravil o život dvě stovky lidí a zranil dalších 6000. V českém týmu tehdy byli kromě hasičů i kynologové se psy, statik či lékař.