Každý den roste i v Polsku počet nakažených novým koronavirem i počet úmrtí. Země je prakticky paralyzovaná, klasická předvolební kampaň je nemožná, podobně jako hlasování ve volebních místnostech.

Polákům navzdory

Hlavní opoziční kandidátka Malgorzata Kidawová-Blońská oznámila ukončení kampaně a vyzvala k bojkotu neférových voleb. Podle průzkumů veřejného mínění je až 90 procent Poláků proti konání voleb v původním květnovém termínu.

Lidé v rouškách prochází kolem výlohy obchodu v Berlíně 6. dubna 2020
Německo má 99 tisíc nakažených. Polsko bude volit korespondenčně

A volit chce pouhých 20 procent voličů. Na protest proti plánům na květnové volby podal demisi vicepremiér Jaroslaw Gowin. „Z mého pohledu je jasné, že 10. května volby být nemohou,“ napsal před demisí.

Nic z toho nezastavilo šéfa Práva a spravedlnosti Jaroslawa Kaczyńského, aby konání voleb neprosadil v pondělním nočním hlasování Sejmu. Po odchodu Gowina se vládní většina smrskla na dva hlasy, ale i to stačilo, aby Sejm odhlasoval původní termín voleb, a to 10. května. Hlasovat se kvůli hrozbě koronaviru bude korespondenčně.

Ilustrační foto
Česko koronavir zvládá nejhůř ze všech čtyř států Visegrádu

Důvodem úporné snahy Kaczyńského je, že jemu poslušný prezident Andrzej Duda je favoritem voleb a jeho vítězství by s těsnou většinou vládnoucímu PiS zajistilo téměř absolutní moc na další tři roky. Proto Kaczynski odmítl i kompromisní návrh Gowina, aby se místo voleb prodloužil o rok až dva mandát Dudy a volby se konaly v normálních podmínkách.

Návrh ale PiS odmítl aa Gowina donutila k demisi. Opozice se obává, že může dojít k falšování výsledků.