Jen v Turecku zemřelo 2379 lidí, uvedl turecký viceprezident Fuat Oktay. Otřesy byly cítit v jedenácti tureckých provinciích, zraněných je bezmála 14,5 tisíce. Bilance ale nejspíš bude dál stoupat. Podle Tureckého úřadu pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) se v zemi zřítilo nejméně 6217 budov.

V Sýrii si katastrofa vyžádala nejméně 1444 lidských životů, uvedla agentura AFP s odkazem na syrskou vládu a záchranáře. Druhé zemětřesení o síle 7,6 stupně zasáhlo podle úřadů jihovýchod Turecka před polednem SEČ.

Prezident Erdogan upozornil, že nedokáže říci, na jakém počtu se celková bilance zastaví a jak dlouho záchranné akce potrvají. Podle Oktaye bylo zatím z trosek zachráněno přes 7800 lidí.

Silné zemětřesení v Turecku
Na pomoc po zemětřesení v Turecku letí 68 hasičů z ČR. Vezou s sebou i psy

Česká ambasáda v Turecku zatím nemá žádné zprávy o tom, že by mezi oběťmi nebo zraněnými byli také Češi. ČTK to v telefonickém rozhovoru řekl velvyslanec v Turecku Pavel Vacek. „Snažíme se dobrat osudu tří krajanů v postižených oblastech. O nich nemáme zatím žádné zprávy, což ale nemusí vůbec nic znamenat,“ řekl vedoucí diplomatické mise, který zároveň doporučil zvážit v tuto chvíli všechny zbytné cesty do země.

Otřesy o síle 7,8 stupně, které byly cítit až v Káhiře, byly zaznamenány 33 kilometrů od města Gaziantep s ohniskem v hloubce 18 kilometrů, uvedla americká geologická služba USGS. Oblast v následujících hodinách zasáhly desítky následných otřesů. Před polednem SEČ jihovýchod Turecka zasáhlo další zemětřesení, které podle Tureckého úřadu pro řešení katastrof a mimořádných situací AFAD mělo sílu 7,6 stupně.

Otřesy byly opět hlášeny i ze Sýrie a Libanonu.

Silné zemětřesení v TureckuSilné zemětřesení v TureckuZdroj: Profimedia

První zemětřesení přišlo před rozedněním a vytrhlo lidi ze spánku. „Za 40 let, co jsem na světě, si nic takového nepamatuju,“ řekl muž jménem Erdem z Gaziantepu, kde jsou poničené i historické památky, včetně pevnosti zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. „Houpali jsme se jako v kolébce,“ popsala zemětřesení jedna žena v Diyarbakiru, dalším zasaženém tureckém městě. Tam jeřáby a záchranné týmy vytahovaly lidi z několika poničených podlaží bytového komplexu. 

Letecký koridor 

Stovky záchranářů i dobrovolníků v Diyarbakiru vytvořily lidský řetěz u hromady trosek a podávaly si úlomky betonu a zdemolované vybavení domácností, zatímco nedaleko nich bagry odklízely kusy stavebního materiálu. Letiště v Adaně přerušilo provoz. Turecká armáda zřídila letecký koridor pro dopravu pátracích a záchranných týmů.

V tureckém Gaziantepu, v oblasti zasažené ničivým zemětřesením, působí tým organizace Člověk v tísni, všichni jeho členové jsou v pořádku. Pro ČTK to uvedla jedna z členek týmu Michala Devečková. Zemětřesení je zastihlo v noci. „Po prvním otřesu jsme ještě zůstali v domě, pak jsme ale vyběhli ven. Situace v celém městě vypadala podobně, většina lidí vyběhla na ulici a první momenty byly velmi zmatené. Nikdy nevěděl, co dělat,“ popsala.

Zdroj: Youtube

V Gaziantepu žije i český fotbalista Matěj Hanousek. Devětadvacetiletý obránce v rozhovoru s ČTK uvedl, že po prvotním šoku společně s manželkou a malým synem strávil zbytek noci v autobusu v tréninkového centru klubu. Město podle něj připomíná apokalypsu.

V Sýrii, zdevastované téměř 12 let trvající občanskou válkou, zemětřesení postihlo také oblasti ovládané opozičními silami. V těchto regionech často v nuzných podmínkách žijí asi čtyři miliony lidí, které konflikt vyhnal z domova. I za normálního stavu je tam špatně dostupná zdravotní péče a záchranáři teď říkají, že nemocnice praskají ve švech. V Damašku se otřásaly budovy a lidé ve strachu vybíhali do ulic. Podobná byla situace v libanonských městech Bejrút či Tripolis. Otřesy byly cítit i jinde v regionu.

Zahraniční pomoc

Valné shromáždění OSN v pondělí oběti zemětřesení uctilo minutou ticha. Pracovníci OSN jsou podle generálního tajemníka OSN António Guterrese již na místě v Turecku a Sýrii, aby posoudili potřeby obyvatel a poskytli pomoc, píše agentura Reuters.

Pomoc do zasažených oblastí vyšlou například Spojené státy, EU, Izrael nebo také Ukrajina, která přitom čelí ruské agresi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzkázal, že Ukrajina je „nablízku přátelům v Turecku“ a je připravena poskytnout potřebnou pomoc.

Rusko oznámilo, že má v pohotovosti 100 záchranářů, kteří jsou připraveni vyrazit na cestu. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell oznámil, že mobilizováno bylo deset pátracích a záchranných týmů, které mají podpořit turecké záchranáře. Kromě České republiky jsou z Francie, Bulharska, Řecka nebo Polska.

Z Česka na místo vyrazil tým příslušníků hasičského sboru Prahy a Moravskoslezského kraje. Sbírku vyhlásila organizace Člověk v tísni.

Silné zemětřesení v TureckuSilné zemětřesení v TureckuZdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman zaslal telegram svému tureckému protějšku, další kondolenci adresoval syrskému lidu. Všem, které katastrofa zasáhla, vyjádřil lítost i premiér Petr Fiala nebo šéf české diplomacie Jan Lipavský.

Zemětřesení znamená obrovské materiální škody, které se v Turecku budou pohybovat v rozmezí od jedné do deseti miliard dolarů (zhruba 22 až 220 miliard Kč), a mohly by tak odpovídat až dvěma procentům hrubého domácího produktu (HDP) této země, uvedla americká služba USGS. Turecká lira sestoupila k dolaru na rekordní minimum, oslabovaly rovněž turecké akcie.

Policisté a vojáci na místě výbuchu u mešity ve městě Péšávar na severozápadě Pákistánu, 30. ledna 2023
Nejkrvavější útok za poslední roky. Počet obětí z pákistánské mešity vzrostl

Turecký ropný terminál nedaleko Ceyhanu, odkud vyplouvají lodě s ropou z Iráku a z Ázerbájdžánu, pozastavil kvůli rozsáhlému zemětřesení činnost, v dalším významném tureckém přístavu v Iskenderunu vypukl požár. Uvedla to agentura Reuters. Ropovody z Iráku a Ázerbájdžánu ale poškozené nejsou a škody nejsou ani na produktovodech, které dopravují plyn do Evropy.

Nejsilnější v novodobé historii

Otřesy o síle 7,8 stupně, které nyní zasáhly Turecko a Sýrii, se svou silou vyrovnaly nejsilnějšímu zemětřesení v Turecku v novodobé historii. V květnu 1939 zasáhlo zemětřesení o síle 7,8 stupně severovýchodní provincii Erzincan a vyžádalo si přes 30 tisíc mrtvých. Nejsilnější zemětřesení v historii mělo sílu 9,5 stupně a v květnu 1960 zpustošilo oblast kolem měst Valdivia a Concepción na jihu Chile. Následné vlny cunami tehdy postihly i Havaj, Japonsko či Filipíny, katastrofa si vyžádala 2000 až 6000 mrtvých.

Ruská společnost Rosatom uvedla, že jaderná elektrárna, kterou staví na jihu Turecka, neutrpěla v důsledku zemětřesení žádné škody. Firma nyní zjišťuje, zda může bezpečně pokračovat ve výstavbě.