Vitální důchodkyně se narodila v roce 1912 v obci Točník za Rakousko Uherska. Školu měla  v sousední obci Žebrák.
Jak se vám dnes žije?
Dobře. V domově důchodců se mi líbí. V obci Točník jsem žila do svých jednadvaceti let. Potom jsem nějakou dobu žila v Praze. S manželem jsme nakonec koupili rodinný domek a bydleli v Karlštejně. Já v něm strávila padesát let. Sama v něm ale žít nemohu. Tak jsem tady.
A jaké to bylo dříve?
Nebylo to špatné. Nebyl sice blahobyt, ale život byl klidnější. Nejezdila auta, jen koňské povozy. Myslím si, že jsme byli spokojenější.
Kolik jste měla dětí?
Děti jsem měla dvě. Jednomu synovi je 80 a druhému 70 let. nemám jen pravnoučata, ale i prapravnoučata. Moji bratři, synovci i neteře už zemřeli.
Nedávno jste oslavila požehnaný věk. Máte na dlouhověkost nějaký recept?
Vždy jsem nejraději jedla vepřové maso a hodně tlusté. Jedla jsem všechno. Také jsem strašně ráda pekla buchty a nebo koláče. Nikdy jsem nekouřila. Všechny problémy jsem řešila v klidu a tichosti. Proto jsem s manželem vydržela sedmdesát let. Manžel zemřel v 93 letech. Byl o tři roky starší než já. Vždy jsem ráda tancovala a byla veselá. Alkohol jsem nikdy nemusela. Měla jsem ráda uzeniny, ale ty byly jiné než ty současné. To se nedá srovnat. Už je nejím.
V současné době každý rád cestuje. Jak jste na tom byla vy?
V zimě jsme vždy jezdili na lyže a já ještě každoročně jezdila do Karlových Varů. Měla jsem nemocný žlučník a v lázních jsem se vyléčila. Nemusela jsem na operaci a mohu tak i nyní jíst co chci.

Čím jste se vyučila?
Když jsem vyšla školu, tak bych to někam do učení měla dvacet až třicet kilometrů. Moje sestra ale měla obchod, tak jsem šla k ní. Můj manžel měl kožešnictví, a tak se mi vyučení u sestry hodilo
Jaké se vám žilo za  války?
Za války byla bída. Já jsem byla vdaná a vychovávala děti. Život byl těžký.
A po válce?
Za vlády komunistů byl můj manžel dva a půl roku zavřený. Strávil je v Jáchymově. To byla pro mne asi nejhorší doba mého života. Snažila jsem se, aby se naše děti měla dobře a dělala jsem všechno možné. Byla jsem chvíli v kanceláři, chvíli v masně a různě.