Lidé, kteří často cestují autobusem, a to ať do školy či do zaměstnání, se mohou radovat. Od 2. ledna byl totiž oficiálně rozšířen počet autobusových spojů na trase Beroun – Praha v ranní a odpolední špičce. Tím však rozšíření dopravní obslužnosti zdaleka nekončí. Cestující se totiž mohou těšit na další spoje také na trase Beroun – Hořovice, které přibudou od 3. března.

Tyto změny iniciovala města Beroun a Králův Dvůr kvůli organizačním změnám v berounské a hořovické nemocnici. „Naší prioritou je zajistit dostupnost zdravotní péče pro občany Berouna a Králova Dvora. Požádali jsme proto o pomoc Krajský úřad Středočeského kraje, který řeší dopravní obslužnost v rámci systému Středočeské integrované dopravy, a ten nám vyšel vstříc,“ sdělil starosta Berouna Jiří Besser.

Dosud byl dopravní směr Beroun – Praha zajišťován pěti linkami Středočeské integrované dopravy, což představovalo zhruba 150 spojů denně v pracovní dny. Z toho bylo 25 spojů vedeno přímo k areálům nemocnic v Motole a Na Homolce. Díky jednání krajského odboru dopravy s dopravcem Probo Trans Beroun došlo k posílení dopravy v tomto směru o čtyři páry spojů v ranní špičce a o dva páry spojů odpoledne. O svátcích je pak autobusová doprava posílena o tři páry spojů. „V tomto dopravním směru počet cestujících trvale narůstá. Budeme proto sledovat vytížení autobusů a v případě potřeby nasazovat další posily,“ slíbil středočeský hejtman Petr Bendl.

Monitorování stávajících autobusových spojů plánuje i vedoucí dopravy Probo Trans Beroun Vladimír Káš. „Již před Vánocemi jsme zkoušeli takzvaný testovací provoz, který jsme však vypustili v období mezi svátky. Od 2. ledna pak byla nová dopravní obslužnost naplno spuštěna,“ vysvětlil Vladimír Káš, který věří, že cestující větší počet autobusů uvítají. „Vycházeli jsme z několika průzkumů a počtů přepravovaných osob a zjistili jsme, že větší počet autobusových spojů je zkrátka nutný. Nyní budeme situaci sledovat a vyhodnocovat v týdenních intervalech. Nejdéle do čtvrt roku bychom tak měli vědět, jestli je současný počet autobusových spojů dostačující,“ uvedl Vladimír Káš.

Plánované rozšíření počtu autobusových spojů na trase Beroun – Hořovice bude zavedeno od 3. března v souladu s první změnou jízdních řádů. Současných 39 spojů v pracovní dny posílí další tři nové přímé spoje, a to v časových polohách 9, 10 a 13 hodin od Nemocnice Hořovice přes Praskolesy do Berouna. K hořovické nemocnici bude dále prodlouženo osm stávajících spojů, které v současnosti začínají nebo končí na náměstí
v Hořovicích.

Většina cestujících doufá, že dlouhé fronty, které se tvoří například na pražské zastávce Nové Butovice, konečně zmizí. „Do Prahy jezdím každý den
a autobusy si občas jezdí, jak chtějí. Myslím si, že problém není ani tak v počtech spojů, ale v čase. Jednou se mi dokonce stalo, že autobus nejel vůbec, a nám nezbylo nic jiného, než čekat na další,“ stěžoval si devatenáctiletý Ondřej Klegr z Berouna.