„Mně osobně chybí cyklostezka ve Zdicích s pokračováním do Žebráku. Na hranici Králova Dvora a Zdic, kde cyklostezka končí, se musíme obrátit a vrátit zpět. Což je velká škoda,“ konstatovala náruživá cyklistka Milena Holubová z Berouna.

V Králově Dvoře jsou v současné době cyklostezky dvě. Tím ale v tomto městě jejich výstavba nekončí. „V rámci pozemkových úprav, které v současné době probíhají, se v Zahořanech snažíme získat do vlastnictví určité pozemky. Chceme na nich vybudovat cyklostezku, která spojí Zahořany s Královým Dvorem. Ze Zahořan by vedla směrem ke kostelu v Počaplech,“ vysvětlil starosta Králova Dvora Petr Vychodil.

Do výstavby cyklostezky hodlá investovat také město Beroun. Bude prodlužovat cyklostezku kolem silnice v Plzeňské ulici, a to v rámci rekonstrukce místní komunikace, kterou financuje Středočeský kraj. Výstavbu cyklostezky zaplatí město. „Na cyklostezku se nám podařilo získat dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 4,6 milionu korun. Cyklostezka naváže na úsek, který vede z centra Berouna. Napojí se na ni od křižovatky s Koněpruskou ulicí a povede až k novému kruhovému objezdu u Košťálkovy ulice,“ vysvětlil místostarosta Berouna Michal Mišina.

Ilustrační foto.
Městská doprava zdarma: cestujících je o třetinu víc

V obci Nižbor se cyklisté mohou projet po dvou cyklostezkách. „Jedna cyklostezka vede kolem sportovního areálu Panská louka. Ta druhá, která je hlavní, se jmenuje Po stopách českých králů,“ uvedla starostka Nižbora Kateřina Zusková.

Po cyklostezce Po stopách českých králů mohou cyklisté dojet až do Berouna. V katastru Nižbora se o její údržbu stará obec. „Vysekáváme trávu podél stezky, vysypáváme odpadkové koše, obnovujeme nátěry stolů a laviček. Ve svém katastru si hlídáme, jak stezka vypadá a podle toho ji udržujeme. Na asfaltové části většinou stačí sklidit napadané větve nebo jiné překážky. Část cyklostezky ale vede přes soukromé pozemky a soukromníci na ni nechtěli asfalt. Proto je ze štěrkodrti. Údržba této části je náročnější,“ vysvětlila Kateřina Zusková s tím, že úsek ze šterkodrti je nejníže položená část cyklostezky. „Když se zvedne voda, tahle část bývá zatopená. V takovém případě kontrolujeme, zdali nedošlo k nějakému většímu poškození,“ sdělila Kateřina Zusková. Část cyklostezky vede po silnici a řidiči i cyklisté jsou dopravními značkami upozorňováni na zvýšenou obezřetnost.

Cyklisté by přivítali, kdyby se po nižborské cyklostezce dostali až do nedalekých Žloukovic. Obec ale v nejbližší době výstavbu dalších cyklostezek neplánuje. „Zatím jsme nenašli do Žloukovic cestu, která by byla vhodná pro cyklostezku. Cyklisté tak musí do Žloukovic po silnici. Vždycky jsme snili o prodloužení cyklostezky až směrem ke Křivoklátu, ale to se zatím nepodařilo prosadit,“ uvedla Kateřina Zusková s tím, že realizace takové cyklostezky by vyžadovala iniciativu cyklistů a příhodnou dobu pro dotace.

Mercedes uvázl na přejezdu v Karlštejně.
Řidič nedbal zákazu vjezdu. Mercedes uvízl na železničním přejezdu v Karlštejně

Na nižborskou část cyklostezky Po stopách Českých králů navazuje cyklostezka v Hýskově. Ta vznikla před čtyřmi lety. Pomocí lávky spojuje levý břeh Berounky, kde se nachází Hýskov, s cyklostezkou z Berouna do Nižbora. Cyklostezka musela být lávkou napojena na druhou stranu. „Na levém břehu obec nedostala povolení od soukromého vlastníka pozemku,“ uvedla starostka Hýskova Ivana Týlová s tím, že se obec snaží získat tyto pozemky do vlastnictví, aby mohla být cyklostezka na levém břehu dokončena. „Než se nám to podaří, musíme mít trpělivost a pokračovat ve vyjednávání,“ poznamenala starostka Hýskova. Na neobvyklé řešení cyklostezky jsou lidé zvyklí.

Lávka pro obec znamenala historický okamžik. „Byli jsme moc rádi, že se nám podařilo na lávku získat dotaci. Propojila oba břehy a díky tomu se mohou cyklisté i chodci mezi nimi pohodlně pohybovat. O víkendech a prázdninách je lávka turisty hodně využívaná,“ konstatovala Ivana Týlová.

Kontrolu stavu cyklostezky obec provádí každý rok. „Jednou za rok se scházíme se zhotovitelem cyklostezky a technickým dozorem. Řešíme případné závažnější nedostatky. Méně podstatné věci, jako jsou překážky na cestě, řešíme neprodleně. Zároveň se pravidelně staráme o vysekávání trávy kolem stezky a další běžnou údržbu,“ vysvětlila Ivana Týlová. Před vypršením záruční doby, což je v příštím roce, obec plánuje generální opravu cyklostezky.

Ruzyňští celníci odhalili dvojici polykačů kokainu.
Polykači měli v útrobách kilogram schránek s kokainem