Nejděsivější pohled byl na tahač namáčknutý na červenou dodávku, která byla sešrotovaná o návěs s železnými traverzami. Prakticky každý, kdo místem procházel, souhlasil, že se řidič dodávky podruhé narodil.

Kamion řídil Dušan Z., podle jeho slov to byla první taková nehoda v jeho řidičské kariéře. „Začalo hustě chumelit a s tím provoz výrazně zpomalil. Bylo vidět sotva na 15 metrů. Z ničeho nic jsem spatřil, že kolem mě už stojí auta, tak jsem začal brzdit, ale šlo to jak na saních. Nešlo vůbec nic dělat, ABS nepomohlo a auto klouzalo. Nato jsem vletěl do té dodávky,“ vypráví.

Hromadná nehoda na D5 na leteckých záběrech.
Co má na svědomí 36 rozbitých aut na D5 u Žebráku? Řidiči nereagovali na počasí

Návěs před dodávkou vezl robustní ocelové traverzy, část z nich výrazně vyčnívala. „Štěstí bylo, že jsem ho nenarval na ty trčící ocelové profily. Vzápětí jsem ve vteřině ucítil ránu zezadu. Než jsem vystoupil, pán už byl z auta venku, při vědomí a komunikoval se mnou. Zakrátko se jej ujali záchranáři, a co jsem slyšel, tak byl letecky dopraven do nemocnice,“ dodal šofér tahače.

Skokem z auta si možná zachránil život

Modrý Volkswagen Arteon zase zůstal zaklesnutý mezi svodidly dálnice a jiným třicetitunovým kolosem. V osobním voze cestoval advokát Václav Zelenka z Kladenska, který se vracel z Plzně a mířil do Prahy. „Jel jsem z jednání. Asi kilometr, dva před místem nehody se zničehonic objevil černý mrak, silnice byla okamžitě pokryta sněhem, vidět bylo sotva na deset metrů. Takže jsem samozřejmě zvolnil a na poslední chvíli jsem viděl, jak se to přede mnou začíná štosovat. Zahlédl jsem kamion, jak se přetočil napříč a prakticky oba pruhy zašpuntoval,“ vypráví Václav Zelenka.

Letecký pohled na místo hromadné nehody na D5.
Hromadná nehoda na dálnici D5. U Žebráku havarovalo téměř čtyřicet aut

S autem zastavil co nejblíže svodidlu a v zrcátku uviděl, jak se na něj z bílé tmy vyřítil červený tahač. „V ten moment jsem otevřel dveře a přeskočil jsem ta svodidla do protisměru a tím jsem si zachránil určitě zdraví, jestli ne život,“ dodal.

Poté jen pozoroval, jak naložený kolos jeho auto tvrdě trefil, narazil jej na jiný vůz a přišpendlil do pevných ocelových svodidel dálnice.