Zatímco městské policii v nedalekém Kladně dělá nedostatek strážníků velké problémy, v Berouně podobné potíže řešit nemusí. Městská policie Beroun má v současné době plný stav a žádného nového strážníka neshání.

„Konkrétně máme devatenáct strážníků a jednoho čekatele, tedy člověka, který se nyní připravuje na složení zkoušek,“ uvedla pro Berounský deník mluvčí radnice Petra Lišková. Zároveň ovšem potvrdila, že obecně problémy s hledáním nových uchazečů o tuto pozici ale bývají.

„Je pravda, že potíže s hledáním nových strážníků jsou. Právě obsazení posledního volného místa trvalo několik měsíců. První výběrové řízení bylo vypsáno už na konci minulého roku a až na čtvrtý pokus se podařilo vybrat nového strážníka. Je jím zmíněný čekatel,“ vysvětlila Petra Lišková.

Proti minulým rokům, kdy se do výběrových řízení na strážníka u berounské městské policie hlásilo patnáct až osmnáct lidí, se tentokrát přihlásil jen jeden uchazeč, který navíc nakonec žádost stáhl. Proto obsazení posledního volného místa trvalo tak dlouho.

Předseda OFS Beroun Jan Knotek.
Posílejte dotazy Janu Knotkovi

Případné nové strážníky v Berouně, na rozdíl od těch kladenských, nečekají žádné finanční benefity.

„Strážníci ale mohou využívat například místní plavecký bazén, kurzy sebeobrany a podobně,“ dodala mluvčí berounské radnice Petra Lišková. 

S ohledem na plný stav tak velitel berounské městské policie Alexandr Scherber problémy nemá. A to ani pro nadcházející víkend, který je pro všechny obyvatele Berouna velmi zátěžový. V rámci oslav Dnů evropského dědictví a Hrnčířských trhů přijedou do města tisíce lidí. Strážníci mají proto posílené služby.

Podobná situace panuje také v Rakovníku, kde městské policii chybí jen jeden strážník.

Ilustrační foto.
Beroun: nejčastější přestupek? Pití alkoholu

Danou situaci by Berounu i Rakovníku mohli ovšem v Kladně jen závidět. Zdejší městská policie postrádá dvaadvacet strážníků. Děje se tak přesto, že nové příslušníky v jejích řadách čekají zajímavé benefity. Například se mohou těšit na třicetitisícový náborový příspěvek či šanci požádat o služební byt. Další poskytovanou výhodou v Kladně je jízda v městské hromadné dopravě zcela zdarma, osobní ohodnocení, příplatek na stravné, nadstandardní pojištění či příplatek k důchodovému pojištění. Podle slov kladenského primátora Milana Volfa má na nedostatek strážníků velký vliv blízkost Prahy.

Co nabízejí středočeská města novým strážníkům?Zdroj: Deník