Peníze nesmějí být použity na obnovu movitých kulturních památek, které jsou pevně spojené se stavbou, jako oltář nebo varhany a podobně. Na co ale lze peníze žádat?

Jak podotkl berounský místostarosta Michal Mišina, může se jednat například o objekty v městské památkové zóně. „Přispíváme majitelům soukromých objektů třeba na výměnu oken, aby byly použity typové, které tam patří,“ vysvětlil. V minulosti se tak jednalo o příspěvky například na opravu omítek, výměnu střešní krytiny, vstupních portálů a podobně.

Beroun si můžete prohlédnout z ptačí perspektivy
Beroun si můžete prohlédnout z ptačí perspektivy

Podpora se odehrává prostřednictvím obcí s rozšířenou působností. Městu Beroun byla v programu přidělena částka ve výši 603 tisíc korun. Minimální výše příspěvku, pokud se chcete přihlásit, je 50 tisíc korun; minimální spoluúčast vlastníka památky potom 20 procent.

O dotace je zájem každý rok, vysvětlil místostarosta Michal Mišina. „Žádostí bývá zhruba do deseti, částky, o které lidé žádají, jsou různé. Záleží na velikosti úprav, které plánují,“ naznačil. Připravené peníze se tak dělí v určitém poměru mezi zájemce.

Zájemci o poskytnutí finančního příspěvku mají čas podat žádost do pátku 28. února, a sice na adresu Městský úřad Beroun, Husovo náměstí 68, 266 43 Beroun - centrum.

Matouš Pinkava.
Věci nevyhazujte, raději je někomu darujte, nabádá portál proti vzniku odpadů