„Zatímco dosud děti z okolí Lidické ulice měly svou spádovou školu na Závodí, nyní bude jejich „domovskou" školou ta na Wagnerově náměstí.," uvedla starostka Berouna Šárka Endrlová.

Jak ale dodala, neznamená to, že by se děti nemohly hlásit i do jiných škol. Obecně závazná vyhláška a spádovost do škol podle místa bydliště bude využitá v případě, kdy bude zájem dětí převyšovat kapacitu dané školy.

K přesunům dochází zejména proto, že Základní škola Závodí již nestačí pojmout vysoký počet nových školáků.
„Původní rozdělení ulic z roku 2005 je kvůli změnám počtu žáků v jednotlivých oblastech města, zejména na Závodí, již nevyhovující. V letošním školním roce dokonce musely být kvůli nárůstu počtu prvňáků na Závodí otevřeny dvě třídy namísto jedné," uvedl vedoucí odboru školství a kultury Karel
Abrahám. Ve škole přibývá nových dětí například z oblasti Na Cibulce, kde se nyní hodně staví.

Právě proto byl vypracován nový návrh rozdělení školských obvodů jednotlivých základních škol, podle kterého jsou některé ulice přesunuty z obvodu ZŠ Závodí nově do obvodu ZŠ Wagnerovo náměstí. A odtud se zase několik ulic přesune do obvodu ZŠ Preislerova, která má dostačující kapacitu.

„Volili jsme pro přesun vždy takové oblasti a ulice, aby se dětem vzdálenost do školy příliš neměnila. Ve většině případů to budou mít děti do školy stejně daleko," doplnil Karel Abrahám.