Přípravy na oslavy Filipojakubské noci vrcholí. Na mnoha místech Berounska i Hořovicka už mládež připravuje dříví na dřevěné hranice, které velmi často přesáhnou výšku i deseti metrů. Pálení čarodějnic sice patří k tradičnímu lidovému zvyku, ale v čase dlouhotrvajícího sucha jako je v současné době může mít velmi tragické následky. Nebudou mít proto úřady snahu stavění vater zabránit? Středočeský kraj o plošném zákazu této akce zatím neuvažuje.

„Co není, může ještě být. Do čarodějnic zbývá ještě dost dnů,“ je přesvědčen mluvčí berounských profesionálních hasičů Jiří Zachariáš. Kvůli velkému suchu jsou hasiči neustále v pohotovosti. Sami ale zákaz pálení čarodějnic vydat nemohou.

A jak pálení čarodějnic letos vidí představitelé měst a obcí? „Sucho je opravdu velké, ale pokud nevyjde centrální zákaz, tak se v Králově Dvoře čarodějnice pálit budou. Městský úřad vydal povolení na tři hranice. Jedna tradičně vzplane v Popovicích, druhá bude v lokalitě Křižatek a třetí pořádá městský úřad na zámku v Králově Dvoře,“ upozornil místostarota Králova Dvora Petr Vychodil. Všichni pořadatelé čarodějnic byli městským úřadem seznámeni s bezpečnostními opatřeními, která musí zajistit. „U všech hranic bude také asistovat hasičský dozor,“ informoval Vychodil. Čarodějnice budou v pondělí pálit za mimořádných bezpečnostních opatření i v Hudlicích. „Stejně jako každý rok se budou v naší obci pálit u skály. Protože je velké sucho, na které jsme byli upozorněni i pracovníky městského úřadu, zajistili jsme u fatry přítomnost hasičské cisterny s vodou. Naši dobrovolní hasiči vlastní nemají, proto nám ji poskytnou jejich kolegové z Nového Jáchymova. Pálení čarodějnic by mělo škončit v půlnoci,“ upozornil starosta Hudlic Pavel Hubený.