Mezi nejaktivnější zákazníky přitom patří v posledních letech čeští senioři. Cestovní kanceláře zaznamenávají dlouhodobě zvýšený zájem seniorů o dovolené mimo Českou republiku. „Bezmála polovina našich zákazníků tráví dovolenou v zahraničí dokonce dvakrát do roka," uvedl Tomáš Hubka z cestovní kanceláře Delfín travel, která se na zájezdy pro seniory specializuje.

Podle Stanislava Zímy z cestovní kanceláře Exim tour je průměrná cena zájezdu u seniora asi o 2000 korun vyšší než celkový průměr, a najdeme zde vyšší podíl pětihvězdičkových hotelů a poznávacích okruhů než u dalších kategorií klientů. „Při poznávacích zájezdech senioři také vyžadují kvalitní průvodcovské služby a plný program," doplnil mluvčí CK Firo-tour Eva Němečková.

Poklidný Silvestr na Sicílii místo bouřlivých oslav v Česku

Oblíbenými oblastmi, kam Češi jezdí v zimě za sluncem, jsou hlavně španělská a italská letoviska. Obě země ostatně dlouhodobě vévodí tabulce evropských zemí navštěvovaných nejčastěji turisty z EU, jak dokládají údaje statistického úřadu Eurostat.

Více než třetina z celého počtu turistů zamíří do těchto jihoevropských států. Oblíbenou lokací se v době přelomu roku stává italský ostrov Sicílie, vyhledávaný nezřídka právě českými seniory. Přivádí je sem příjemné klima, které středoevropské vnitrozemí v zimě nabídnout nemůže, ale též kvalitní služby a historické památky.

Mnoho starších turistů oceňuje též poklidnou atmosféru zdejších oslav konce roku, která je v přímém protikladu s tradičně hlučným Silvestrem v Česku.

Na příliv českých turistů zareagovali pozitivně italští hoteliéři a poskytovatelé služeb. Výjimkou nejsou v hotelech a v restauracích popisky v češtině, česky psané jídelní lístky ani italský personál rozumějící základním českým frázím a jednoduchým větám.

Cestovní kanceláře specializující se na turismus seniorů přizpůsobují navíc servis specifickým požadavkům svých klientů. Samozřejmostí je „non stop" delegátský servis, snadná přístupnost do hotelu i bezproblémový pohyb po objektu nebo program zájezdu uzpůsobený této věkové skupině.

Španělsko láká turisty příznivými cenami i dobrým servisem

Přímo na seniorský turismus je zaměřen program Europe Senior Tourism, který s podporou Evropské komise již několik let realizuje španělská vláda. Jeho smyslem je rozvoj turistiky přístupné všem věkovým skupinám, a nepřímo tak i podpora španělské ekonomiky a pracovního trhu v sezónách, které jsou z hlediska cestovního ruchu hodnoceny jako slabší.

„Usilujeme tímto způsobem také o posilování evropské sounáležitosti právě cestou podpory mobility a výměny hodnot mezi jednotlivými národnostmi a kulturami," doplnil Carlos Romero Dexeus ze španělské státní agentury Segittur, která se zabývá inovacemi v oblasti turismu a garantuje projekt Europe Senior Tourism. Oficiálním partnerem projektu v ČR je až do roku 2016 zmiňovaná CK Delfín travel.

Českým seniorům se takto především v době mimo hlavní turistickou sezóna otevírá cesta do atraktivních jihoevropských končin. Stále větší popularitě se v tomto směru mezi lidmi seniorského věku těší region jižní Murcie, oblast, která nabízí písčité pláže, promenády či množství seniorům přístupných historických památek.

Čtěte také: Evropská komise podpořila turismus českých seniorů