Tento pár, stejně jako mnoho mladých lidí, má potřebu vycestovat a poznat odvrácenou tvář světa. „Naši prarodiče a rodiče vypráví o chudobě, ale my to potřebujeme zažít na vlastní kůži,“ potvrdil Jiří Holešovský.

Oba pomáhali v Nepálu ve škole, kde děti učili angličtinu. „Chudoba je tam opravdu velká, děti nemají ani pořádné oblečení a všichni celý den jedí Dal bhát, což je čočka a rýže. Velmi zřetelné jsou společenské kasty. Jsou velmi bohatí, potom střední třída, ti žijí přibližně jako my, ale pak je velká část obyvatelstva velmi chudá. Žijí v chatrčích bez oken, nemají ani na boty nebo nové oblečení, nikdy neopustí svoji vesnici," popsal Jiří Holešovský.

Jarmark v augustiánském klášteře sv. Dobrotivé v Zaječově.
Tip Deníku: Augustiánský klášter v Zaječově ožije jarmarkem

Cestovatelé zažili také svatební obřad s hostinou, který trval tři dny, a tak se návštěvníci přednášky dozvěděli, jak vypadá vztah od prvního rande až po svatební noc. „Také jsme navštívili budhistický chrám a byli svědky pohřbu na břehu řeky," podotkl Holešovský.

Na závěr přednášky od Kiky Šrédlové a Jiřího Holešovského zaznělo poznání, že po návratu si mnohem více váží země, která je jim domovem, neboť až nyní vidí kontrast chudoby a blahobytu. „Po zážitcích z těchto chudých zemí jsme si při příletu do Prahy uvědomili, že z haly na letišti by se dalo jíst, připadala nám naprosto sterilní," dodala Kika Šrédlová.

Cestování je láká i dál, příště mají v plánu navštívit stopem Řecko a potom další kouty světa.

Chytré hodinky Apple Watch
Z výhodné nabídky e-shopu se vyklubal podvod