V anketě děti odpovídaly i na otázky s rodinnou tématikou. Žijí děti s oběma rodiči, s jedním z nich, či jejich výchova stojí na prarodičích?

V další části ankety Berounského deníku bylo osloveno dvacet žáků prvního a druhého stupně základních škol z regionu. Celých devadesát procent dětí anonymně odpovědělo, že žijí společně s mámou i tátou.

A s čím by se děti svým rodičům nikdy nesvěřily? Nejupřímněji Deníku odpovídali žáci z prvního stupně škol. „Že jsem se s někým líbala, kdybych sousedům urazil cihlu u plotu, kdybych porušil zákaz rodičů a kdybych provedl něco hodně ošklivého,“ to jsou témata, která si děti chtějí ponechat jako tajemství. Dalších dvacet procent žáčků přiznalo, že by se rodičům nesvěřilo se svými kuřáckými pokusy. Více jak polovina školáků ze šestého až devátého ročníku se s odpovědí na toto téma nesvěřila ani Berounskému deníku. Ti odvážnější přiznali, že by doma neřekli o svých prvních pokusech s cigaretou a kdyby patřili do nevhodné party.

Překvapivým výsledkem ankety je počet dětí, které by se svým rodičů svěřily úplně se vším. Pouze pro deset procent účastníků je samozřejmé, že by si s rodiči popovídali o svých radostech i strastech.

Se zajímavými výsledky průzkumu budeme pokračovat i v příštích dnech. Děti se nám svěřily i s tím, jak si rozumí s rodiči, nebo co považují za největší nebezpečí pro lidstvo. Známe i dětský pohled na téma trest smrti.