„Rozhodnutí o očkování proti covidu-19 v těhotenství je osobní individuální volbou každé ženy,“ říká Teslík.

„Rádi bychom však touto cestou doporučili očkování všem těhotným pacientkám, obzvláště těm, které mají vyšší riziko nákazy a případně zvýšené riziko závažného průběhu, což mohou mít těhotné ženy ve třetím trimestru,“ apeluje.

V nemocnici věří, že vakcinace je bezpečný krok, který může zachránit zdraví i život těhotné ženy a jejího plodu.

„Chceme zároveň ubezpečit všechny budoucí maminky, že se nemusí obávat příjmu k porodu v případě, když budou covid pozitivní. K porodu přijímáme všechny rodičky,“ uklidňuje porodník.

„Nicméně prosíme, aby v případě pozitivity volaly tuto skutečnost na telefonní číslo 14500 ještě před samotným příjezdem do porodnice. Důvodem této apelace je současná epidemiologická situace, kdy je nutné preventivně chránit jak personál naší porodnice, tak i ostatní maminky po porodu,“ dodává.

Je očkování během těhotenství bezpečné?

Podle zprávy České vakcinologické společnosti, která je k dispozici na webu nemocnice, by mělo být očkování těhotným ženám nabízeno. Nicméně ještě neexistují přímé klinické studie, které by možná rizika očkování u těhotných žen výhradně vyloučily.

„Velké klinické studie, které ukázaly, že vakcíny proti COVID-19 jsou bezpečné a účinné, nezahrnovaly těhotné ženy. To znamená, že zatím jsou dostupné pouze omezené informace o účincích očkování proti covid-19 u těhotných žen,” píše se ve zprávě.

Testování školáků na koronavirus. Ilustrační foto.
Pedagogů i žáků chybělo ve školách kvůli covidu méně než před týdnem

Nicméně limitované údaje ze studií na zvířatech a neúmyslně očkovaných těhotných ženách, tedy ženy, které v době očkování nevěděly o jejich těhotenství, neprokázaly nežádoucí účinky na plod. „Zatím poměrně malý počet žen otěhotnělo poté, co dostaly vakcínu. Dosud nebyly u nich zaznamenány žádné známky komplikací při očkování, ale počty očkovaných jsou stále ještě příliš malé na definitivní závěry,” zmiňuje zpráva.

Ta poukazuje také na výsledky monitoringu v USA. „Více než 100 000 těhotných žen dostalo vakcínu proti covid-19 a výsledky nevyvolaly žádné obavy o bezpečnost,” uzavírá zpráva a odkazuje i na podobné výsledky z Izraele.