Děti se při ní dozvěděly, co všechno musí udělat, než vkročí do vozovky a jak předejít vážným nehodám.

„Tato akce probíhá dvakrát ročně a myslím si, že díky ní už většina dětí ví, jak přes přechod pro chodce správně přecházet a jak se na něm správně rozhlížet,“ uvedla mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

V Berouně je několik velmi frekventovaných silnic, přes které musejí školáci každodenně přecházet. K nejnebezpečnějším podle všeho patří přechod na Plzeňské silnici u Jungmannovy základní školy. Každodenně přes něj přechází stovky dětí. Rodiče mnohých z nich si stěžují na bezohlednost řidičů.

„Málokterý z nich před přechodem  pro chodce přibrzdí. Dcera chodí v Berouně do školy a každý den musí přecházet Plzeňskou silnici. Když vidím, co se na silnicích dnes děje, mám o ni strach,“ říká Milena Řeřichová z Berouna.

Od začátku letošního roku doplatily na chyby řidičů svým zdravím už dvě děti.  K první dopravní nehodě, při které řidič osobního auta nedal přednost malému chodci na bílé zebře, došlo právě na přechodu u Jungmannovy základní školy.

Do třináctileté školačky, která ráno přecházela po přechodu do školy, zde narazilo auto.
Řidič vozidla Škoda 105 přehlédl přes stojící autobus na zastávce malou chodkyni, která přecházela přes vyznačený přechod. Čtyřiašedesátiletý řidič před přechodem nezastavil a neumožnil chodkyni bezpečné přejití vozovky. Dívka skončila v berounské nemocnici.

Druhá dopravní nehoda na přechodu pro chodce se odehrála koncem března v centru Hořovic. Skončila vážným zraněním sedmnáctileté dívky, které nedala přednost jednapadesátiletá řidička Peugeotu 206 na křižovatce u hotelu Zelený strom. Řidička do dívky najela pravou částí auta. Chodkyni se zahákl popruh od tašky za pravé zpětné zrcátko u vozidla. Spadla na levý bok a auto, které dále jelo, ji vleklo několik metrů směrem do křižovatky.