Porodné se od ledna 2008 snížilo z 18 na 13 tisíc korun. Ještě větší rozdíl je v porodném při narození vícerčat. Každé z nich má od ledna nárok jen na 13 tisíc korun. Vloni matka získala při porodu dvojčat na porodném 53 tisíc a při porodu trojčat dokonce 80 tisíc korun.

Některé maminky přišly o tisíce

Většina maminek se proto snažila porodit do 31. prosince. Mnohým se to ale nepodařilo. Dana Procházková ze Zdic porodila svého syna Jakuba Josefa 1. ledna v 8.15 hodin. “Původně jsem měla rodit už o vánočních svátcích. To bych měla porodné vyšší. Miminko ale přišlo na svět až v novém roce. Nevadí mi, že jsme o těch pět tisíc na porodném přišli. Bylo to vytoužené miminko, a to ostatní je vedlejší,“ poznamenala ke snížení porodného Dana Procházková.

Změnila se délka mateřské

Beze změn nezůstala v letošním roce ani mateřská dovolená, na kterou mají ze zákona nárok matky v souvislosti s porodem a následnou péčí o narozené dítě. Během mateřské dovolené je matkám vyplácena peněžitá pomoc. Tato dávka ale v letošním roce náleží pouze zaměstnaným ženám a osobám samostatně výdělečně činným, které platily či za ně bylo placeno nemocenské pojištění. Uchazečky o zaměstnání už na příspěvek nárok nemají. Pavla Semiecká z Hořovic, která doma vychovává osmiletého syna a měsíční holčičku proto měla z pekla štěstí. „Každá koruna navíc se naší rodině hodí. Rodila jsem naštěstí v prosinci loňského roku. Jinak bych o mateřskou přišla. Sedm měsíců před porodem jsem byla totiž bez práce. Díky porodu v loňském roce mám i delší mateřskou dovolenou,“ raduje se Semiecká.

Dvaatřicetiletá žena bude díky prosincovému porodu na mateřské 37 týdnů. Kdyby porodila v letošním roce, má nárok pouze na 28 týdnů. Prodloužená mateřská náleží od ledna pouze matkám vícerčat. „Jsem ráda, že se mi to takhle povedlo,“ dodala Pavla Semiecká