Sobotní běžecké závody dětí a mládeže se proměnily v boj o život. Jedna z nezletilých účastnic během běhu zkolabovala a začala nepravidelně dýchat. „Dispečerka operačního střediska vyhodnotila stav dívky jako náhlou zástavu oběhu. Svědci se řídili pokyny operátorky a naprosto bezchybně zahájili oživovací pokusy. Dívka začala znovu pravidelně dýchat, protože ale po chvíli dýchání zase ustávalo, pokračovali správně a odhodlaně v resuscitaci,“ popsala dramatické chvíle mluvčí záchranky Petra Effenbergerová.

Berounští policisté pátrají po neznámém muži, který hodil skleněnou láhev z lávky na dálnici D5.
Muž hodil skleněnou láhev před auto na D5

Sanitka s lékařem byla naštěstí jen kousek od místa události, na místo tak dorazila za dvě minuty. „Zasahující lékař se záchranářem okamžitě převzali resuscitaci a defibrilátorem podali jeden výboj, neboť mladé srdíčko vykazovalo život ohrožující poruchu srdečního rytmu – komorovou fibrilaci. Po tomto výboji a resuscitaci došlo k obnovení oběhu a ještě na místě se malá pacientka probrala do plného vědomí,“ doplnila Effenbergerová s tím, že po zajištění a připravení k transportu byla sanitním vozem přepravena do motolské nemocnice.

Zároveň poděkovala svědkům za bezchybný výkon. „Jsou to totiž oni, kdo má na šťastném vyústění tohoto případu zásadní podíl,“ uzavřela Petra Effenbergerová.

Ve čtvrtek 11. dubna byly ve Španělském sále Pražského hradu vyhlášeny výsledky ankety Hasič roku 2018.
V prestižní hasičské anketě patří Středočechům dvě druhá místa
Ilustrační foto
Letošní spalničky už vyrovnaly počet za celý loňský rok