Lidé, kteří potřebují, aby je systém do školky pustil, se nejprve musí zapsat do databáze, a to sejmutím otisku prstu. Ten je elektronicky převeden na číselný údaj, aby daný otisk nikdo neoprávněný nemohl zpětně rekonstruovat. I tak si ale rodiče, kteří do systému svůj otisk prstu zadávat nechtějí, mohou zvolit jiný způsob – ke vstupu do budovy jim poslouží čip v podobě ID karty.

Bezpečnostní systém je napojen na počítač a v databázi uchovává třicetidenní historii vstupů. Učitelky si tak mohou zjistit, kdo kdy do budovy vstupoval. Zaměstnanci školky si podle ředitelky mateřinky Aleny Šínové pochvalují. „Rodiče ráno a odpoledne zvonili na jednotlivé třídy a učitelky musely odbíhat k telefonu, aby je pustily,“ sdělila Deníku.

Mateřská škola v Žebráku: třída čtyřletých "Sovičky" - ředitelka Alena Šínová a učitelka Naděžda Procházková.
Necelá stovka dětí ve školce Žebráku je rozdělena podle věku do čtyř tříd

Veronika Krejčová, maminka jednoho z dětí, hodnotí nový systém pozitivně. „Je to super změna. Snímání otisků nezabralo moc času, během pár minut jsem si naskenovala asi tři otisky a hotovo. Mezi autentizovanými osobami jsem jen já, protože dceru ze školky většinou vyzvedávám,“ řekla.

U jednoho dítěte může být v databázi uloženo více lidí. V takovém případě si rodič může nechat systémem automaticky zasílat informační emaily o tom, kdo s dítětem přišel či odešel ze školky.

Anežka Součková

Děti v Mateřské škole v Hostomicích: třída Ohniváčci, která sídlí v hasičárně.
Školka v Hostomicích je rozdělena do dvou budov