Rozšířit nabídku obědů se rozhodl domov pro seniory Dům Na Výsluní v Hořovicích. Vybrat ze dvou druhů oběda si mohou klienti domu s pečovatelskou službou, který je součástí domova pro seniory, zaměstnanci domova pro seniory a této nabídky může využít i veřejnost. „Vaříme kolem stovky obědů. Kvůli změnám v systému pečovatelské služby došlo u nás ke snížení počtu strávníků. Proto jsme se rozhodli zavést výběr ze dvou jídel,“ informoval ředitel Domova Na Výsluní v Hořovicích Josef Forejt. „Chtěli jsme být konkurenceschopni i navenek. Každá koruna získaná zvenku umožní zvýšit úroveň našich služeb,“ dodává ředitel s tím, že k tomuto kroku přistoupilo jejich zařízení s ohledem na dosavadní složitý způsob objednávání a roznášení obědů.
Co na ponechání jednoho druhu oběda říkají klienti Domova Na Výsluní? „Jídlo je dobré. Je to jako doma, desetkrát se uvařit podaří a jednou ne. Stravy máme dost,“ uvedla dvaaosmdesátiletá Jarmila Humlová ze Zaječova, která v domově žije rok. „Přestěhovala jsem se sem před sedmi lety z Osova. Moc se mi tu líbí. Dva druhy jídla bych využít nemohla. Mám dietu kvůli žlučníku. Jídlo mi moc chutná,“ sdělila osmasedmdesátiletá Miloslava Spurná.

Nabídka se rozšíří do dvou měsíců

Výběr ze dvou jídel chystá Domov Na Výsluní i pro své klienty. Jeho vedení se však obává komplikací, které by mohlo přinést objednávání obědů s týdenním předstihem. „Naši klienti prozatím možnost výběru nemají. Připravujeme pro ně jedno jídlo, jeho součástí jsou však dva druhy diet. V současné době hledáme model, který naše problémy vyřeší ke spokojenosti klientů. Nejsme ale schopni nabízet výběr v den oběda. Jídlo musí být objednané vždy několik dní dopředu,“ řekl Josef Forejt a dodal, že rozšíření nabídky obědů pro seniory se chystá do dvou měsíců. Pomoc s výběrem obědů nabízí i příbuzní klientů. „Můj tatínek má rád sladká jídla a určitě by širší nabídku přivítal. I když není schopen si sám jídlo vybrat, ráda bych to dělala za něj,“ sdělila Jana Hegerová.

Přímo v areálu Domova Na Výsluní mají klienti možnost nákupu dalších potravin. „Bufet navštěvují nejen klienti domova seniorů, ale je přístupný i obyvatelům Hořovic. Navíc ho využívají ti, kteří bydlí v blízkosti domova pro seniory,“ upřesňuje místostarosta Hořovic Václav Pomma.

Domov Na Výsluní je příspěvkovou organizací města Hořovice. Služby, které jsou tu k dispozici, jsou městské. V budově je zavedeno například kadeřnictví, pedikúra a prádelna. „Ve čtvrtém patře zařízení pro seniory bude vybudován prostor pro krizová období. Víceúčelová místnost bude k dispozici rodině, která například z důvodu havárie v bytě přijde na čas o bydlení,“ sdělil Václav Pomma. Tyto prostory bude moci využít i rodina, která se stará o nemohoucího příbuzného, a například z důvodu svého pobytu v nemocnici se o něj nebude moci na určitý čas starat.