„Budu lesníkem,“ prohlásila Eliška Stupková z komárovské základní školy při návštěvě Brdských lesů. A nebyla sama, nadšení byli i další školáci.

Na akci s názvem Do lesa s lesníkem se vydalo více než sto dětí ze základních škola z Komárova a Hořovic, pozvali je na ni zástupci společnosti Nadace dřevo pro život.

A co Elišku a další školáky na práci lesníka tak zaujalo? „Sami si mohou vše vyzkoušet,“ prohlásil za Nadaci dřevo pro život její ředitel Stanislav Polák mezi stanovišti, ve kterých děti sázely stromky, měřily stromy, a dokonce si vyrobily kufřík z obnovitelného materiálu, kterým je právě i dřevo. To jim umožnili zástupci žebrácké společnosti, která vyrábí ekologické obaly. Do akce je pozvali přímo pořadatelé z Nadace dřevo pro život.

„Zaujala nás myšlenka dětem přiblížit, co vše se nechá z lesa získat. Aby věděly, že v lese jsou ekologické materiály, že se jedná o obnovitelnou surovinu. Akce koresponduje s naším přístupem,“ prohlásil konstruktér obalů Václav Babel. A nezůstalo jen u slov. Děti si ve stánku žebrácké společnosti mohly vyrobit vlastní kartónový kufřík, který jim pořadatelé ponechali jako důkaz toho, co je možné ze dřeva vyrobit.

Zástupci Nadace pro život připravili pro děti z Hořovicka akci s názvem Do lesa s lesníkem poprvé. „S podobnými akcemi jezdíme ale po celé republice. Dětem chceme ukázat, že dřevo je obnovitelná surovina, a proto by se měla také spotřebovávat,“ konstatoval ředitel Stanislav Polák. „Obnovitelné suroviny mají mnoho výhod, když se ale nebudou uplatňovat v našem životě, tak výhody ztratí svou cenu,“ pokračuje ředitel Nadace pro život.

Školáci z Hořovicka prožili v brdském lese dopoledne nabité novými zážitky. Kluci a holky se zde dozvěděli nejen to, že lesník je odborník, ale i co jeho práce obnáší. Na stanovištích byli myslivci i dřevorubec. Ten jim navíc předvedl kácení, při kterém kluky a holky upozornil, že se musí postavit na místo vzdálené dvě výšky od káceného stromu.

Kolem poledne odvážely autobusy děti zpět do škol. „Vyjeli jsme na tuto akci, která je obrovským přínosem. Nahradí plno předmětů, od tělocviku až po přírodovědu. I proto, že spoustu dětí se do lesa jen tak nedostane, tak je skvělé, že se naučí v lese pohybovat, poznávat zvířata,“ řekla Zdeňka Ulčová, učitelka čtvrté třídy 1. základní školy Hořovice.