„Neznámý pachatel se tentokrát snažil přesekat sekerou břevno kříže, a to v místech nad kovovým rámem. Proč? Nad tímto činem zůstává rozum stát," uvedla k neuvěřitelnému vandalství starostka Nižboru Kateřina Zusková.

Dřevěný kříž se nad Hradištěm ve Stradonicích tyčil od nepaměti. Koncem 19. století byl v místě, kde dnes stojí, nalezen kožený vak se zlatými mincemi. Bylo to 2. srpna 1877 a tím velkým šťastlivcem byl Libor Ledr, který poklad našel asi metr pod zemí.
Pro historii obce Stradonice byla tato událost velkým mezníkem v její historii. V koženém vaku byl poklad představující zhruba 200 keltských mincí – zlatých duhovek. Právě toto místo od té doby označuje prostý dřevěný kříž. Své štěstí zde pak zkoušeli hledači pokladů. Našli desítky tisíc různých předmětů. Kosti zvířat, které byly využity k výrobě kostní moučky, ale i keramické nádoby, nástroje, šperky a mince.

Jak šel čas, dřevěný kříž ztrouchnivěl . Představitelé obce Nižbor se proto rozhodli investovat peníze do nového kříže.
„Obec ho nechala zhotovit v roce 2010," poznamenala starostka Kateřina Zusková.

Nový kříž ale na svém místě nestál dlouho. Pouze dva roky. V roce 2012 se stal cílem nepochopitelného vandalství.
„Neznámý pachatel tehdy celý kříž podřízl. Obec nákladně zbytky kříže pospojovala a vsadila do kovového rámu. Bohužel v minulých dnech jsme zjistili, že došlo k dalšímu vandalskému činu a pachatel břevno kříže chtěl přesekat právě v místě kovového rámu, do kterého byly pospojované zbytky kříže vsazeny," vysvětlila Kateřina Zusková.

Barbarský čin nemohou pochopit nejen obyvatelé obce Stradonice ale i její návštěvníci.

„Lidé si dnes ničeho neváží. Mladí lidé hodně pijí a také hodně fetují, a když se dostanou do toho svého blaženého stavu, tak ani pořádně nevědí, co dělají. Nedávno jsem koukala na pár výrostků, co postávali u nás na autobusové zastávce. Nějakým sprejem malovali na zídku kliky háky. Když jsem je napomenula, poslali mě někam a lidé, kteří chodili kolem nich, na to ani nezareagovali. Zastávku nakonec opravila obec," poznamenala k události jednasedmdesátiletá Růženka Souhradová z Králova Dvora.

Představitele Nižbora zřejmě čeká to samé. Budou-li chtít kříž zachovat, budou ho muset nechat opět na vlastní náklady opravit.