Na frekventované železniční trati spojující hlavní město a Beroun byl ráno úplně zastaven provoz poté, co ji podemlela voda, vyplývá z údajů Českých drah a společnosti Ropid. 

Někteří cestující využili mezi pražským Radotínem a Dobřichovicemi možnosti náhradní autobusové dopravy. Ta přepravovala lidi i na trati mezi Karlštejnem a Berounem. Dálkové vlaky jezdí v úseku výluky odklonem přes Rudnou u Prahy a se zpožděním.


„Čekám na kamarádku. Už tady měla dávno být. Teď jsem se to dozvěděla. Vůbec nechápu, jak se může něco takového stát. Vždyť zase tak velký déšť u nás nebyl," myslí si Ivona Šedivá z Berouna. V dopoledních hodinách už byla průjezdná jedna kolej.

Petici, kterou sepsal  před dvěma týdny  Jiří Míka z Berouna,  už podepsaly tisíce lidí.
Počet odpůrců protikuřáckého zákona roste


Po celém Středočeském kraji ve čtvrtek vydatně pršelo. Meteorologové ráno vydali výstrahu pro okresy Beroun, Příbram a Praha-západ, a to s nejvyšším stupněm nebezpečí. Varovali před tím, že vlivem extrémního přívalu vody hrozí velké nebezpečí podemletí krajnic a mostů.


„Mám strach, aby zase nepřišly povodně. Slyšela jsem, že má pršet i v dalších dnech. Po těch vedrech jsem za ten liják vděčná, ale aby té vody zase nebylo příliš. Nějak mi v tom počasí chybí rovnováha," poznamenala Alice Dvořáková.

V budově 1. základní školy v Hořovicích i kolem ní bude rušno i o letních prázdninách.
Žáci budou od září chodit po zrekonstruované lávce

Popadané tři stromy dopoledne zatarasily silnici v líšnickém údolí poblíž Solenic a při odklízení pomáhali bohostickým hasičům i soleničtí. „Přijeli jsme pomoct kolegům, abychom co nejdřív umožnili průjezd asi šesti aut. Byla tam i policie a zjišťovala rozsah škod. Asi v 10 hodin byla silnice průjezdná, čekáme, co přijde dál, jsme v pohotovosti," popisuje situaci starosta Solenic a dobrovolný hasič Jan Mátl.


Při silnějších deštích mají pravidelně víc výjezdů také profesionální hasiči z Příbrami a ani tentokrát je stanice téměř prázdná. Telefon zvedá velitel stanice Jiří Vaněk. „Kluci teď vytáhli auto z potoka v Čenkově a zasahovali jsme u několika dopravních nehod a jinak máme zatím od rána hlášeno patnáct událostí, většinou se jedná o popadané stromy a čerpání vody," říká udýchaně.

Není rok, aby s vodou nebojovali obyvatelé Jinců. Když už se při povodních nevylije z břehů Litavka, škody v obci nadělá voda valící se z kopců, polí a luk. Zatím je ale na starosti s nadbytkem vody ještě brzy.

„Čistírna stíhá a nic se nám tu zatím nerozvodnilo," informuje tamní starosta Josef Hála. Stoupající hladina Litavky zatím lidem dělá radost, protože v ní doposud byla voda po dně a například zahrádkáři neměli už čím zalévat úrodu.

Ilustrační foto.
V nemocnici přibudou nová lůžka i márnice


Vydatný a vytrvalý déšť se na Příbramsku spustil už někdy před půlnocí ve středu a místy napršelo opravdu vydatně. Před 10. Hodinou dopolední ve čtvrtek například napršelo v Rožmitále 40 milimetrů vody na metr čtvereční, v Příbrami zhruba to samé a v Březnici dokonce 60 milimetrů, což představuje 60 litrů na metr. Jen pro srovnání, v Hrádku u Rokycan to bylo v tu samou dobu 51 a v Míšovech 50 milimetrů.

Na Klabavě pod Brdy bylo v tuto dobu dosaženo už prvního povodňového stupně a na Kocábě ve Štěchovicích před polednem byl už kvůli zvýšenému průtoku dosažen druhý stupeň.