Tentokrát na mnohokrát ohranou pohádku naletěla důchodkyně v obci Vráž.

„Několik minut po poledni ji oslovili dva neznámí muži s tím, že jsou pracovníci energetické společnosti, a že si přišli pro peníze za nedoplatek za elektřinu," uvedla k případu mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

Oslovená stařenka jim uvěřila a podvodníci z ní vylákali  finanční  hotovost ve výši několika tisíc korun.

„To snad nemůže být ani pravda, že může být někdo takhle neopatrný. Já naší babičce neustále opakuji, aby s nikým cizím nehovořila a nikoho, koho nezná, nepouštěla do bytu. Staří lidé jsou jak malé děti. Uvěří téměř každému," poznamenal k případu Zdeněk Sokol z Berouna.

Tento případ není v letošním roce ojedinělý. Policisté proto varují seniory, aby do svých domovů  nevpouštěli cizí osoby.

„Pachatelé často využívají důvěřivosti právě starších lidí a pod různými legendami se z nich  snaží vylákat peníze. Proto by si nikdy neměli do svých domovů vpouštět cizí lidi," varuje nejstarší generace policejní mluvčí s tím, že by si každý občan měl od pracovníků jakýchkoli dodavatelů energie nebo jiných organizací vyžádat průkaz společnosti.

V Řevnicích falešní pracovníci energetických závodů okradli sedmaosmdesátiletou stařenku o 23 tisíc. Žena oznámila babičce, že jí nese tisíci korunu za přeplatek elektřiny. Měla ale jen pětitisícovku, kterou potřebovala rozměnit. Stařenka proto odešla do pokoje a ze zásuvky vytáhla  obálku. Peníze ženě rozměnila a obálku uložila zpět. To bylo naposled, co ji viděla.