Majitel mořinské farmy Radim Holovský už nyní nakupuje balík sena za 1500 až 1800 korun.“Takhle suché léto ještě nepamatuji. Začali jsme už dělat určitá opatření, abychom měli v zimě zvířata čím krmit. Seno není, tak je budeme muset krmit něčím jiným. Nakupujeme obilí a slámu. Dobytek budeme muset krmit ječnou slámou s přídavkem šrotovaného obilí. Není to sice ideální, ale dobytek na tom zimu přežije,“ uvedl majitel mořinské farmy Radim Holovský s tím, že farmě chybí na zimu devadesát procent veškerého krmiva. „Letošní rok je opravdu katastrofální. Cena sena se dostala zcela na jinou úroveň. Dříve stál balík sena kolem čtyř až pěti set. Nyní za něj chtějí až osmnáct set a to není konečné. Jeho cena půjde dále nahoru,“ je přesvědčený Radim Holovský.

Podle něho není vybíjení dobytka před zimou řešením. „Vybít dobytek. To není tak jednoduché. Někdo ho musí od farmářů chtít. Masa je na trhu dostatek, takže nabídka tak bude vyšší než poptávka a překupníci budou chtít na mase vydělat,“ vysvětlil mořinský farmář. Farma musí na zimu zajistit dostatek krmení pro 200 kusů hovězího dobytka, stovku ovcí a zhruba padesát prasat. „V Klementinu sledují počasí už stovky let, a tak suchou periodu, jako je nyní, tam ještě nezaznamenali.

Podobné problémy jako mořinská farma musí řešit také chovatel Jan Habětín z Karlštejna. „Seno na krmení zvířat nemám a musím ho nakupovat. Mám štěstí, že ho kupuji od známého, se kterým dlouhodobě spolupracuji. Dal mi slušnou cenu. Jinak se tady v okolí pohybuje cena za balík přes tisíc korun. Když ho někdo koupí za jedenáct set, může mluvit o velkém štěstí,“ uvedl Jan Habětín z Karlštejna s tím, že až mu seno dojde, tak dobytek vybije. Doma má kolem padesáti ovcí a třiceti kusů hovězího dobytka.

„Protože jsme seno začali shánět včas, vyjdeme s ním jakž takž do časného jara. Pak nám jeho zásoby dojdou a dobytek musí na pastvu. Takovou situaci ještě nepamatuji. Vždy jsme měli ještě nějakou rezervu, pro případ, když by byla dlouhá zima a zvířata musela zůstat déle doma. Zhruba tak na půl až tři čtvrtě roku. Teď nemáme rezervu žádnou. Seno nám dojde zhruba v březnu,“ vysvětlil karlštejnský farmář.

Suché a horké léto udělalo ze zdánlivě dostupného artiklu nedostatkové zboží. Jeho cena se vyšvihla na nebývalou úroveň. Částka od čtyř do šesti set za balík se místy zvýšila na patnáct stovek a mnoho chovatelů si nemůže dovolit seno na zimu koupit. To je ale teprve začátek. V zimě bývají každoročně ceny sena daleko vyšší než v létě. V současné době už ve Středních neexistují louky. A podobně jsou na tom i chovatele v dalších evropských státech.

Zemědělci doufají, že jim ministerstvo zemědělství bude důsledky sucha kompenzovat. Záleží však na vládě, ta totiž o odškodnění pro letošní rok musí nejprve rozhodnout.

Letošní maximum každoročního srpnového meteorického roje Perseid nastane v noci z neděle 12. na pondělí 13. srpna.
Budou padat hvězdy, čeká nás noc splněných přání