Pro menší firmy na Berounsku není pořádání letních či příměstských táborů pro děti zaměstnanců obvyklé. Přesto se snaží vyžití pro mladší generace v nejbližším regionu podpořit. „V okolí Žebráku podporujeme i některé mládežnické sportovní kluby,“ sdělila za podnik Mubea v Žebráku Andrea Soukupová.

Společnost každý rok pořádá firemní večírky pro zaměstnance a jejich rodiny. Třeba v červnu se konala velká akce v areálu Mubey. Na tradiční letní firemní slavnost se sešlo přes 900 zaměstnanců podniku i se svými dětmi. „Děti si užily skákací hrad, překážkové dráhy, balónkové dílny, malování na obličej a další nejrůznější atrakce,“ uvedla Andrea Soukupová.

Ani firma Kinet nenabízí zaměstnancům tábor pro děti, ale matky s dětmi si mohou v případě nouze vzít dovolenou bez ohlášení dopředu. „Pracovníkům dále nabízíme stravenky a služební vybavení,“ řekl Jan Kovařík, majitel firmy, která se zabývá informačními technologiemi.

Ředitel středočeské záchranky Martin Houdek
Ředitel středočeské záchranky složil funkci. Aby byl klid

Stejný problém jako musí zaměstnanci velkých firem řešit také podnikatelé. Jitka Málková má vlastní obchod a dvě malé děti. „Letní prázdniny jsou pro nás hodně náročným obdobím. Starší chodí do školy a má prázdniny. Mladší chodí ještě do mateřské školy, ale ta je také zavřená. Děti by chtěly volno trávit s námi oběma, každý den večer škemrají, ať zůstanu doma, ale znáte to, rodiče musí chodit do práce. Platíme hypotéku na dům. První dva týdny měl dovolenou manžel, teď jsou dva týdny děti s mými rodiči. Já si dovolenou vzít nemohu. Musela bych obchod zavřít. To plánuji až na srpen, kdy budeme mít společnou dovolenou a jedeme na týden do Španělska. Děti se moc těší a já také,“ uvedla berounská podnikatelka Jitka Málková.

Ani firmy na Příbramsku se o děti svých zaměstnanců v létě nepostarají.

Tiskový mluvčí společnosti Kovohutě Příbram Miroslav Jarolímek udal, že ve firmě toto zatím řešit nemuseli: „ Firemní školku nemáme, nebylo třeba to řešit, naši zaměstnanci jsou převážně muži.“
Personální ředitel firmy Ravak Jan Triner odpověděl, že pro své zaměstnance prázdninové řešení, kam s dětmi, nenabízejí: „Takový program pro zaměstnance nenabízíme.“ Také potvrdil, že o jeho zavedení zatím neuvažují.

Zuzana Rašková z Příbrami: „Mám dvě malé děti, mladší teprve chodí do školky a nevím, kam o prázdninách s nimi, sami doma být nemohou. Babičky moc nefungují, jedna stále chodí do práce, druhá má zdravotní problémy, snažíme se to s manželem řešit střídáním na dovolené, ale to úplně nejde, protože kolegyně také mají malé děti a nemůžeme si vzít dovolenou všechny najednou. Je to opravdu problém. Sice starší pojede na tábor, ale menší zatím nemůže, tábor je také jen na týden a stojí to peníze. Máme s tím hodně starostí. Pražská známá mluví o firemní školce, kam si může dát dítě, taky by se mi to líbilo, ale nic takového u nás není.“

Spalničky. Ilustrační foto.
Spalničky nedávají pokoj, onemocněl mladistvý