Fotbalových oddílů ubývá. Málokde mají více než jeden. Natož žákovské a mládežnické. Týmy se spojují a návštěvníků zápasů ubývá. S tím vším odchází i kus tradičního venkovského života.

„Když jsem byla dítě, tak naše rodina chodila v Králově Dvoře každou neděli na fotbal. K tomu nedělnímu výletu patřila červená limonáda v kelímku, někdy i cukrová vata, párek a pivo. Fotbal hrál v té době každý malý i velký kluk. Nic jiného vlastně nebylo,“ zavzpomínala Naděžda Kašíková. To už ale dávno neplatí.

Spojování klubů

Podle předsedy Okresního fotbalového svazu Beroun Jana Knotka už kvůli upadajícímu zájmu o fotbal zanikly na některých vesnicích fotbalové kluby.

„Upadá hlavně mládežniký fotbal. Dříve, když jsme měli přípravky, tak jsme měli i přes třicet klubů. Nyní jsme na nějakých pětadvaceti. Někde, aby nezanikly, tak se dva kluby spojí a dají mládežnický tým nějak dohromady,“ vysvětlil situaci Jan Knotek s tím, že za poslední roky už skončil fotbal v Lužcích, na Mořince i v Kublově.

„V současné době se už do soutěže dospělých nepřihlásila Liteň. Svatá se loni spojila s klubem v Broumech a letos to dala mládežnický oddíl dohromady s Královým Dvorem. Zájem o fotbal upadá hlavně kvůli nezájmu o něj. Děti mají zcela jiné zájmy a pak je problém sehnat i trenéry,“ konstatoval Jan Knotek.

Na některých vesnicích se kvůli nezájmu dětí i rodičů nepodaří dát dohromady dětský fotbalový oddíl. „U nás na Tetíne se o to snažíme už dlouho, ale prostě se to nedaří,“ dodal Jan Knotek.

Nadšení dobrovolníci

Fotbalový klub v Hudlicích má řeší problémy s nedostatkem dospělých fotbalistů. „Mohli bychom mít i více mládežnických mančaftů, ale nemá je kdo trénovat. Tím, že se zrušily střídavé starty a hostování, což byl nesmysl, tak si nemohou týmy v případě chybějících hráčů vypomáhat a těch dospělých hráčů je prostě málo. V současné době už platí jen přestupy natvrdo. Vývoj fotbalu na vesnicích moc optimisticky nevidím. Nebýt Tondy Havlíčka, který se ujal dětí, tak je tady nemá kdo trénovat. Venkovský fotbal dělají nadšení dobrovolníci a bez nich zanikne,“ vysvětlil předseda fotbalového oddílu SK Hudlice Václav Sklenička.

Podobné problémy mají s hráčskou základnou i v Hýskově. Když se v obecním fotbalovém klubu objeví nějaké talentované dítě, skončí v berounském klubu.

„Strašně trpíme tím, že jsme pět kilometrů od Berouna. Ve věku od pěti do osmi let máme kolem pětadvaceti dětí. Takže celkem dost. Problémy máme s dětmi od osmi do deseti let. Jakmile se u nich začne projevovat nějaká šikovnost, tak nám je přetáhnou do Berouna. Někdy je tam dají i sami rodiče. A my pak řešíme problémy s oddílem starších žáků a dorostem. Naštěstí spolupracujeme s fotbalovým klubem v Chyňavě a Chrustenicích,“ vysvětlil prezident klubu SK Hýskov Radek Pergler.

Číselné porovnání okresů - sezona 2018/2019Benešov: 2 ligové týmy, 11 v kraji + 6 okresních soutěží dospělých (74 týmů), v mládeži 6 v kraji  a v okresních soutěžích 117 týmů ve 14 soutěžích.

Beroun: třetí liga 1x, divize 2x, kraje 6x, 4 okresní soutěže (52 týmů). V mládeži 14 soutěží a 81 týmů v okrese, v kraji 4 týmy.

Kladno: třetí liga, dvě divize, 17 v krajských soutěžích + 4 soutěže okresní (55 týmů). V mládeži 10 týmů v kraji, 14 okresních soutěží a 105 týmů v nich.

Kolín: divize 2x, kraj 5x plus pět okresních soutěží (71 týmů). V mládeži hlavně Kolín a Český Brod, v kraji a v okrese 73 týmů, 7 soutěží.

Kutná Hora: 1x divize, 1x krajský přebor, 5x kraj + 4 okresní soutěže (51 týmů). V mládeži ligová Čáslav, v okrese jen 5 soutěží a 57 týmů.

Mělník: 2x divize, 8x kraj + 5 okresních soutěží (58 týmů), v mládeži liga 1x a v mládeži 10 soutěží a 100 týmů.

Mladá Boleslav: první liga, třetí liga (Dobrovice), 2x divize, 10 v kraji, v okrese 5 soutěží a 73 týmů. V mládeži liga (Mladá Boleslav) a v okrese 12 soutěží a 112 týmů.

Nymburk: 2x divize, 11x kraj, 5 okresních soutěží (73 týmů). V mládeži 12 soutěží, 111 týmů!

Příbram: první liga, 2x divize, 9x kraj, v okrese 5 soutěží (55 týmů). V mládeži 11 soutěží a 81 týmů a plus ligové týmy Příbrami (akademie)

Rakovník: 2x divize, 5x kraj, 3 okresní soutěže (36 týmů). V mládeži ligové týmy SK a Tatran Rakovník, v kraji Nové Strašecí a pak už jen 3 soutěže a 36 týmů.

Mládež je ohrožena také na Praze-východ, kde funguje jen 5 soutěží mládeže (32 týmů). Kontrastuje s tím Praha-západ, tam má 114 mládežnických družstev v 15 soutěžích!

Vojta Hubinger ze skupiny Moped složil hymnu pro florbalisty Králova Dvora.
Vojta Hubinger - bojovník se životem složil hymnu