Vizuální projekt Skrze město se tento rok představuje vůbec poprvé a jako pilotní města byla vybrána Beroun a Jihlava. Pro tyto účely je na berounském náměstí otevřena venkovní galerie s jednotlivými příklady studií. Na velkoplošných tabulích, které budou vedle místní základní umělecké školy vystavené až do 14. října, si veřejnost může prohlédnout návrhy, jak by vedle Husova náměstí mohlo vypadat také náměstí Marie Poštové a třída Poltických vězňů.

Z výstavy Václav Talich a hudební festival Talichův Beroun.
Výstava přibližuje dirigenta Václava Talicha

Na páteční slavnostní vernisáži byla přítomna také Yvette Vašourková, architektka studia CCEA Moba, které za grafickým zobrazení možné proměny městských prostranství stojí. „Studie se zaměřuje na soudobou městskou mobilitu. Naší snahou je tady v Berouně ukázat, jak by se mohla za relativně nízkých finančních nákladů zvolená místa proměnit v městské třídy, kde je stále ponechán prostor pro auta, ale prioritou se stává bezpečný a komfortní pohyb obyvatel,“ vysvětlila Vašourková.

Architektka zároveň upozornila, že se nejedná o něco nového a podobné proměny proběhly jak v tuzemských, tak i v zahraničních městech. V galerii je tak k vidění například přetvořené prostranství před pardubickým nádražím či úprava pobytového prostoru v dublinské čtvrti Blackrock.

Z koncertu Karlovarského symfonického orchestru na berounském Husově náměstí.
Foto: Koncert na berounském náměstí připomněl blížící se festival

Součástí výstavy je samotný online průzkum, který s otázkami míří na veřejnost a ptá se, jak se lidé po městě nejčastěji pohybují a zda by změnili své návyky v mobilitě. „Vyplnění zabere něco kolem tří minut a naším cílem je zjistit, jestli jsou lidé ochotni se vzdát například určitých parkovacích míst za účelem, aby získali mnohem zajímavější městské prostředí,“ vysvětluje architektka s tím, že zmiňovaný dotazník je pro ně klíčový. „Rádi bychom věděli, jak se k tomu lidé staví a jaký mají na věc názor,“ dodává Vašourková.

Projekt vznikl za finanční podpory Nadace Tipsport, která sdílenou mobilitu podporuje už v pětadvaceti městech České republiky.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.