Obyvatelé žijící v blízkostí ulice Kaplířova, kde se kontejnery nacházejí, si v průběhu druhé poloviny ledna stěžovali, že někdo do nádob odhazuje suť a větve. Věc prověřili městští strážníci a po zhodnocení situace na místo nastražili na vychytralého pachatele past. Ta sklapla minulý týden. „Přijali jsme podnět, na jehož základě byla využita fotopast, která nakonec pomohla k objasnění věci,“ potvrdil velitel berounských strážníků Alexandr Scherber.

Městská policie posléze muže vyslechla. Ten se k činu přiznal a stal se tak vůbec první osobou, která se ilegálně zbavovala odpadu a byla přistižena fotopastí. Trvalo to přitom pouze něco málo přes měsíc, protože městští strážníčci dostali tyto nové „hračky“ teprve na konci prosince.

Smrtelná nehoda u Hořovic.
Tři mrtví, téměř 200 zraněných. Na Berounsku se v loňském roce bouralo více

Citlivé objektivy fotopastí mohou brzy zachytiti také další nezodpovědné jedince. Městští strážníci totiž v současnosti úzce spolupracují s pracovníky AVE, kteří mají dobře zmapovaná a vytipovaná místa, kde by se mohly podobné případy stát. Stanoviště se tedy budou měnit dle potřeby. „Pořízené přístroje mají i takzvaný noční přísvit, takže jsou schopny sbírat data v 24hodinovém režimu. Mohou tedy velkou měrou přispět k eliminaci takového jednání,“ podotkl velitel.

Problematika černých skládek a odkládání odpadu na místa, kam nepatří, trápí Beroun dlouhodobě. Vedení radnice potvrdilo, že se bude i nadále snažit všemi dostupnými prostředky tento nešvar eliminovat.