„Díky usilovné práci našich členů se dnes můžeme pyšnit tak bohatou historii o činnosti SDH Liteň. Kromě hašení požárů, hráli hasiči i divadlo, pomáhali s nejrůznějšími pomocemi v obci i mimo ní. Stejně tak je tomu dnes. Jen do toho hraní divadla se nikomu moc nechce. Zato v zásahové činnosti jednotky je to naopak. Hasiči dnes mají moderní vybavení, které ochrání je samotné a zkvalitní i průběh a rychlost efektivního zásahu,“ říká velitel SDH Liteň Jiří Hrách. 

Současné i dochované historické vybavení si mohli návštěvníci prohlédnout při sobotních oslavách výročí v Litni. Ty se uskutečnily na nádvoří zámku Liteň. Lidé viděli expozici novodobé i historické techniky. Kromě menších exponátů zde byli k vidění i koňské stříkačky od SDH Řevnice a SDH Koněprusy. „Měli jsme zde i přes tisíc fotografii, které zdokumentovali činnost hasičů za poslední roky. Kromě hasičské techniky přijeli zdravotníci se sanitkou a policisté se svojí motorkou a dvěma vozidly. Nejvíce lidi zaujala neprůstřelná vesta, zbraně a nová policejní Octavia,“ informoval Jiří Hrách.

Ilustrační foto.
O hlasy voličů usilují podnikatelé i důchodci

Aktivní členové SDH Liteň nastoupili při oslavách ve slavnostních uniformách, a to i historických. Děti měly zcela nové hasičské obleky. Velitel SDH Liteň přivítal přítomné a stručně shrnul celou historii a vývoj sboru. Slovo si vzala i starostka Litně, která darovala sboru pamětní stuhu k jejich praporu. Starosta SDH Liteň s čestnou jednotkou převzali od starosty Krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska pana Oldřicha Laciny Čestný prapor republikového sdružení hasičů, který byl našemu sboru propůjčen nejvyšším výkonným výborem Sdružení hasičů ČMS za dlouhodobé úspěchy při plnění úkolů dobrovolného hasičstva. Obdarovalo je i OSH Beroun. Na závěr dostali liteňští hasiči od kamarádů z Řevnic darem soudek piva. 

Na slavnostech nechyběla ani ukázka historické techniky. SDH Liteň oprášila svoji motorovou stříkačku R.A. Smekal Slatiňany z roku 1935 a SDH Řevnice předvedli svoji červenou koňskou stříkačku. „Své dovednosti předvedly i liteňské děti, když divákům ukázaly požární útok. Bohužel jsme dostali tři dny před akcí informaci, že se k nám nemohou dostavit služební policejní koně, kvůli zásahovému nasazení v Praze. Místo nich nám svoji činnost předvedlo družstvo psovodů SDH Liteň. Zapojili se i profesionální hasiči z Řevnic, kteří společně se ZZS ASČR předvedli návštěvníkům ukázku vyproštění osoby z havarovaného vozidla,“ vysvětlil Jiří Hrách.

Liteňští hasiči předvedli zásah vysokotlakým proudem a pěnou na hořící automobil. Zastříkat si poté mohly i děti. 

Nechyběly ani hry a soutěže pro děti i dospělé. Děti se zabavily v dílničkách Domečku Hořovice, dospělí zase v soutěžích v pití, pojídání a házení sudem. Během dne zahrály rokové kapely MEDEA a Beat sister´s. Nechyběla ani večerní ohnivá show. Při té už hrála kapela RAMPA, která vydržela na pódiu až do pozdních nočních hodin. „Věříme, že se návštěvníkům akce líbila a všichni odcházeli spokojeni. Vyšlo nás to na hodně úsilí a energie, ale stálo to za to. Bez pomoci přátel a podporovatelů bychom to tak velkolepě nezvládli,“ poznamenal velitel liteňských hasičů.

Ilustrační foto
Pomohou kliknutí příznivců zlepšit vybavení dobrovolných hasičů?