Vzhledem k tomu, že dnes, zítra a i v pondělí mají být venkovní teploty velmi vysoké, hrozí velké nebezpečí požárů. Český hydrometeorologický ústav společně s hasiči varuje před požáry jak vysušených strání, tak i lesního porostu.
Ve čtvrtek museli hasiči ve večerních hodinách vyjet k požáru stráně do lokality Beroun Zavadilka. U požáru zasahovali hasičské sbory z Berouna a Králova Dvora.

Červenec a srpen patří k měsícům, kdy hasiči likvidují vysoký počet požárů. Nejvíce požárů je v přírodním prostředí. V loňském roce při podobném počasí hasiči vyjížděli jen během jednoho víkendu k desítkám požárů.

Letní měsíce patří vzhledem k vysokým teplotám z pohledu hasičů k nejrizikovějším. Plameny ničí úrodu, domy, lesy i auta.
„Ve středu hořel osobní automobil v Králově Dvoře. Škoda, kterou požár způsobil dosáhla částky čtyřicet tisíc korun. Příčinou požáru byla technická závada na vozidle," uvedl tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Ladislav Holomčík.

Nejčastější příčinou letních požárů, ale i požárů během roku je nedbalost dospělých. Nejčastěji se jedná o kouření, zakládání ohňů v přírodě, zanedbání bezpečnostních předpisů, používání otevřeného ohně a technické závady či úmyslné zapálení a hra dětí s ohněm.

„Na poli sušíme seno. Už abychom ho nabalíkovali. Je takové sucho, že mám strach, že mi nějaký chatař odhodí do pole nedopalek a seno mi chytí," bojí se Pavel Skráňský z Chodouně.

Hasiči proto důrazně varují občany, aby byli při manipulaci s otevřeným ohněm maximálně opatrní a v tomto suchém a teplém počasí oheň pokud možno vůbec nerozdělávali.

Podle meteorologické předpovědi má rtuť teploměru v neděli přesáhnout až 34 stupňů a v pondělí mají být teploty ještě vyšší. Lidé by si tak měli dávat velký pozor nejen na nedopalky cigaret, ale i na možné přehřátí a dehydratace organismu. Pozor si dejte i na zrádnou klimatizaci v osobních a nákladních vozech.