Slavnostní akce začala průvodem jednotlivých sborů z Hrabákovy ulice na Svatou Horou. Po ocenění pamětníků došlo i na dekorování sborových praporů. Pro děti byly připravené nejrůznější soutěže s požární tématikou, u Svaté Hory i na parkovišti pod ní byla k vidění historická i současná technika, mezi kterou nechyběly ani kousky, které se přímo účastnily likvidace požáru před čtyřiceti lety. Veřejnost ocenila také ukázky zásahu historické techniky tažené koňmi nebo ukázky dovednosti úplně nejmladších a nejmenších hasičů.

Vzpomínky pamětníků z řad profesionálních i dobrovolných hasičů zachytil dvacetiminutový dokumentární film, který ve spolupráci se Svatou Horou a příbramským archivem natočili březohorští hasiči, a je k vidění na výstavě věnované této události.

„Byl jsem tehdy profesionální hasič a přijel jsem sem s první cisternou. Byli jsme tam čtyři, velitel, strojník a my dva hasiči stříkači. U Plzeňské kaple jsem vylezl po lešení, což bylo pět nebo šest pater, lanem jsem si vytáhl nahoru hadici a začal jsem hasit ambity mezi Mníšeckou a Plzeňskou kaplí. Když pak začala hořet střecha baziliky, tak jsem jí začal hasit. Stabilita nebyla moc dobrá a tak jsem se bál, že mě ten tlak z ní smete, v tu chvíli se tam objevil nějaký civil, který mi držel tu hadici, takže jsem mu byl velice vděčný,“ vzpomíná na první okamžiky hašení tehdejší profesionální hasič Josef Němec s tím, že oheň se rychle šířil a zhruba za půl hodiny zničil celou střechu nad tehdejším internátem.

Výstavu mapující požár Svaté Hory je možné navštívit ve svatohorském muzeu až do konce roku.

Noční etapa letošního ročníku SOS Extreme 27. dubna byla ve znamení hromadné havárie automobilů a autobusů v tunelu.
Složky záchranného systému až na dno sil prověřil SOS Extreme 2018
V Příbrami se opět sešli milovníci motorek i nejrůznějších vozidel ke spanilé jízdě po nejkratší Route 66 na světě.
OBRAZEM: Motorkáři i plechovkaři se už posedmé vydali na nejkratší silnici č.66