Bohatý program plný hudby a dobré zábavy začíná již dnes a bude pokračovat přehlídkou ještě celou sobotu. Organizace akce vyjde tradičně na několik desítek tisíc korun.

„Letošní ročník je výjimečný tím, že se setkání heligónkářů koná již potřicáté. Slavíme tak tedy kulaté výročí akce, která bez nadsázky nemá v Čechách ani na Moravě obdoby,“ říká Jiří Šalena, ředitel Městského kulturního centra Hořovice, který program pravidelně organizuje. „Mám kolem sebe velice schopný tým, se kterým se akce pořádá velice dobře,“ konstatuje Šalena, podle kterého slavnosti heligónek každoročně navštíví více než tisícovka příznivců dechové hudby.

Kromě desítek českých hráčů budou mít návštěvníci příležitost vidět a slyšet hosty ze Slovenska, Německa, Holandska a možná i krajany z USA.Představí se tu tři české a jedna moravská kapela. „V průběhu sobotního odpoledne zahrají Staropražští heligónkáři Štěpána Kozáka, Kladenská heligónka Stanislava Waise a z Moravy zavítá do Hořovic Brněnská heligónka,“ říká Šalena. Lidé se také mohou těšit na tradiční výstavu historických i nových modelů heligónek a akordeonů.

„Každý rok stojí organizace setkání zhruba 100 až 130 tisíc,“ vysvětluje ředitel hořovického kulturního centra.