Pohádka, která zpestřila návštěvu zámku letošní rok, byla Pyšná princezna. V každé místnosti, kterou měli návštevníci možnost zhlédnout, byla herci předvedena jedna pohádková scéna. Podle slov kastelána hořovického zámku Libora Knížka je o tento druh prohlídek nebývalý zájem. Vstupenky jsou vyprodány již mnoho dní dopředu. Každý víkendový den přilákala pohádka přibližně tři sta lidí. Toto číslo ješte vzroste, jelikož pondělní pohádkové prohlídky jsou vyhrazeny pro školy a školky. „Díky tomu, že celé představení přejímáme a účinkující jsou najmutí průvodci, celá akce nevyžaduje náročné přípravy. A ke spokojenosti všech je zájem veřejnosti velký,“ sdělil Libor Knížek.

Návštěvníci si prohlídku velmi chválí. „Jde o fantastický nápad. Pro děti je to určitě velmi zajímavé a zároveň nenásilnou formou poznají i život na zámku. Podobných akcí by mělo být co nejvíce,“ řekl Josef Veselý, který se svou rodinou přijel do Hořovic až od Plzně.
Pohádkové prohlídky se do zámku Hořovice vracejí už třetím rokem a vždy s jinou pohádkou. První zde byla Sůl nad zlato, o rok později Zlatovláska, nyní Pyšná princezna a na příští rok se můžeme opět začátkem května těšit nejspíše na pohádku Čertův švagr.
Plánovanou novinkou by se měly stát prohlídky zámku pro dospělé, které by měly probíhat koncem září a začátkem října.