Nárůst infekčního onemocnění v hořovické nemocnici evidují už čtvrtým týdnem. Souvisí to nejen se sezonní infekcí RS viru, ale také chřipkou či covidem. V drtivé většině případů jde o dětské pacienty, kteří jsou na respirační onemocnění více náchylní a v současnosti stále častěji končí na lůžkovém oddělení.

Hořovická cyklostezka, která se napojuje na na stezku z Kotopek, je prakticky hotová
Foto: Zpackaný postup téměř dvojnásobně prodražil hořovickou cyklostezku

„Naše ambulance jsou někdy doslova zahlcené. Snažíme se tedy posilovat provoz jak o všedních dnech, tak i víkendech, stejně se ale nevyhneme tomu, že rodiče s dětmi na ošetření musí čekat. Prosíme tedy všechny o zvýšenou míru trpělivosti,“ sdělila primářka dětského oddělení Nemocnice Hořovice Mahulena Exnerová.

Několik kojenců skončilo na JIP

Situace není sice ještě kritická, nicméně v Hořovicích už museli hospitalizovat několik kojenců s vážným průběhem. Stav si vyžádal jejich přeložení na jednotku intenzivní péče vyššího pracoviště, kde byla zajištěna neinvazivní podpora dýchaní. „Péče, kterou můžeme poskytnout u nás na oddělení, zejména oxygenoterapie a infuzní léčba, už nepostačovala. Zejména u malých dětí může totiž hrozit rychlé respirační selhání až s nutností umělé plicní ventilace. Je tedy bezpečnější, aby došlo k včasnému překladu na vyšší pracoviště k neinvazivní podpoře dýchání,“ informuje lékařka.

Vánoční mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Králově Dvoře Počaplech.
V Počaplech se uskutečnil adventní koncert. O Českou mši vánoční byl velký zájem

Než se rodiče s nemocnými dětmi rozhodnou na ambulanci vyrazit, měli by zkusit domácí léčbu. Dítě ale dle slov primářky nesmí být apatické, dobře přijímá tekutiny a nemá problémy s dechem – nevykazuje známky dušnosti a zvýšené dechové práce.

„Pak je dobré pokusit se zvládnout onemocnění doma a dodržovat klidový režim. Důležité je pečovat o průchodnost nosu. Pokud má dítě vysoké horečky, tak používat léky na teplotu v dostatečném dávkování – paralen či ibuprofen. Dítě lze také chladit vlažnou sprchou, tekutinami či obklady pouze do třísel a na zápěstí,“ vysvětlila primářka s tím, že až akutní případ by měl rodiče přimět se na ambulanci vydat.

V nemocnici v tuto chvíli platí doporučení, aby lidé, kteří se v prostorách pohybují, nosili roušky či respirátory. Vyžaduje se také důsledná hygiena rukou s použitím na chodbách dostupné dezinfekce. Nemocnice zatím návštěvy nezatrhla. „Nicméně prosíme všechny o důkladné zvážení jejich zdravotního stavu, než se rozhodnou svého hospitalizovaného příbuzného navštívit. Velmi bychom uvítali, aby byly návštěvy plně zdrávy a pokud možno všude dodržovaly rozestupy,“ pokračuje mluvčí nemocnice Petra Horáková.