Zastupitelé označili návrh jako velice zdařilý a požádali o další podklady k tomuto projektu, od kterého občané i zástupci města očekávají, že se ve městě zvýší bezpečnost.

Zástupci města si jsou zároveň vědomi, že samotná přítomnost strážníků vše nevyřeší. Ke snížení vandalismu je zapotřebí i prevence, a to například v podobě vyhlášky omezující otevírací hodiny restauračních zařízení. I to obsahoval prvotní návrh na zřízení městské policie.
Hořovičtí nyní připraví zadání, které bude obsahovat konkrétní počet strážníků, kteří by na pořádek v Hořovicích dohlíželi. Nebudou chybět ekonomické souvislosti.

Hořovičtí uvažují o tom, že zřízení městské policie podpoří dotací. „Ministerstvo vnitra připravuje výzvu pro oblast bezpečnosti. Měla by být vypsaná v druhé polovině letošního roku, prostředky by se měly čerpat v roce 2014. Tuto výzvu bychom mohli využít na pořízení vysílaček či kamerového systému," upozornil zastupitel Jiří Peřina.

Ve středu rada města rozhodne o tom, zda se pro vypracování dalších podkladů pro zřízení městské policie vytvoří pracovní skupina. Vzhledem k tomu, že nové podklady by měly sloužit i pro vypracování případné žádosti o dotaci, nechtějí váhat se svoláním dalšího veřejného jednání zastupitelů, které by se mělo týkat výhradně městské policie a mělo by se uskutečnit v nejbližších měsících.