V tom případě byly i maminky v hořovické porodnici U Sluneční brány na určitou dobu v jiných částech oddělení, než jejich miminka.

To je nyní už minulostí. Nemocnice Hořovice přichází 
s unikátním projektem nového neonatologického centra. Jeho součástí jsou i pokoje pro maminky. „Maminky nemohou za to, že jsou jejich děti nezralé, nebo nemocné. Chtěli jsme jim dopřát nadstandardní prostředí, ve kterém se budou cítit dobře,“ vysvětlila primářka neonatologického oddělení Nemocnice Hořovice Milena Dokoupilová.

Návrhů a plánů byla spousta. „Finální byl až loni touto dobou. S úpravami oddělení se začalo letos v lednu. Byla to trpká a dlouhá cesta. Jsme rádi, že jsme ve finále. Oddělení se vymyká ostatním, má svého ducha,“ prohlásila primářka hořovické neonatologie s tím, že velké poděkování patří majiteli nemocnice Sotiriosi Zavalianisovi, který rekonstrukci neonatologického centra umožnil.

Nyní se mohou maminky 
o nezralá, nedonošená či nemocná miminka starat už od úplného začátku. Za miminkem si mohou kdykoliv dojít, což nebylo v minulosti možné. Některé maminky musely být například i na gynekologickém oddělení. Teď už jsou blízko a stávají se součástí ošetřovatelské péče. V případě volných lůžek mají tuto možnost i otcové.

Pokoje, chodba i další prostory neonatologického oddělení připomínají více domácí prostředí, než nemocniční. Právě o to primářka Milena Dokoupilová od začátku usilovala. Její vizi přenesla do reality interiérová designérka Markéta Fleischnerová.

„Vypracovala jsem projekt 
v rámci veškerých materiálů, nábytku i podlah. Jsem ráda, že podle mého projektu bylo celé oddělení zrealizované, že se nedělaly kompromisy. Jsem opravdu ráda, že se použily materiály, které jsem navrhla,“ sdělila Markéta Fleischnerová, která je přesvědčená o tom, že tím získalo oddělení svého nezaměnitelného ducha.

Neonatologické oddělení 
s intenzivní péčí funguje v Nemocnici Hořovice od roku 2011 a společně s porodnicí U Sluneční brány bylo v březnu letošního roku zařazeno mezi Perinatologická centra intermediární péče. „Hořovická porodnice, která podle všeho letos poprvé překoná hranici 
1 500 porodů ročně, představuje dnes největší porodnici Středočeského kraje a může směle konkurovat těm největším a nejmodernějším pražským porodnicím,“ uvádí Luděk Pelikán, ředitel hořovické nemocnice.