Zástupci města na ně reagovali tím, že připravili projekt na obnovu zeleně na Palackého náměstí. Zároveň požádali o dotační podporu, která v podobě částky 535 tisíc korun přichází z Fondu životního prostředí Středočeského kraje. Rozpočet na akci je 564 tisíc korun, konečnou cenu, a tím i podíl města, budou Hořovičtí znát až po výběru dodavatele.

Najít vhodnou variantu úpravy zeleně na Palackého náměstí, která by vyhovovala obyvatelům města i architektům, kteří v mnoha případech doporučují širší kácení stromů, nebylo jednoduché. „Měli jsme studii od renomovaného architekta, ale domnívali jsme se, že by byla pro společnost nepřijatelná.

Je to věčný spor společnosti, která má svou představu, ale odmítá to, aby bylo něco udělané z odborného hlediska a podle moderních koncepcí náměstí. Přidrželi jsme se tradic a ponechali jsme tak, jak lidem i nám, vyhovuje. Projekt jsme nechali upravit tak, aby se příliš mnoho stromů nekácelo,“ vysvětlil Ondřej Vaculík. „Jsme rádi, že stromy na Palackého náměstí jsou, razantní proměnu nechceme,“ dodal starosta Hořovic.

A jaká proměna Palackého náměstí se tedy připravuje? Některé stromy budou nahrazené jinými. Jedná se například o ty, které jsou nyní v nevhodném terénu, nebo některé jehličnany. Stříbrný smrk, který Hořovičtí každoročně zdobí jako vánoční strom, na náměstí ale zůstane.

Úpravy se týkají především takzvaného spodního patra, kam se řadí okrasné dřeviny či růže. Současný projekt obnovy zeleně na Palackého náměstí je dílčí úpravou a zástupci města ho obyvatelům města ještě před jeho zahájením podrobněji představí.

Hořovičtí předpokládají, že s úpravami na náměstí začnou do několika týdnů. „Byli bychom rádi, aby se zásahy na stromech prováděly ve vegetačním klidu. Pokud by se s projektem začalo ještě před touto dobou, tak se s kácením počká,“ uzavřel starosta Hořovic Ondřej Vaculík.