Proto zástupci jejího interního oddělení a onkologického stacionáře, ve spolupráci s pacientskou organizací Mamma HELP, organizovali pro veřejnosti osvětovou akci Rakovina prsu: Konec nebo začátek?, která se konala ve středu 15. března 2017 v hořovickém klubu Labe.

Také čtěte: Sezónu na Točníku slavnostně otevře akce Med dej

„Jelikož věříme, že úlohou naší nemocnice není jen kvalitně léčit, ale také provádět prevenci a osvětu, připravili jsme tuto kulturně – osvětovou akci, ve které se snažíme spojit užitečné s příjemným," řekla Jana Ziková, lékařka hořovické Interny, která přítomné hosty a kolegy přivítala. Přednášky hořovických lékařů byly zaměřené na možnostech prevence a léčby rakoviny prsu. Například přednáška Markéty Veverkové, primářky interního oddělení, měla smutný obsah, protože se týkala případů onkologických pacientek, s kterými se setkávají lékaři interny. Hořovická primářka zdůraznila význam prevence pro záchyt a včasnou léčbu tohoto onemocnění.

Primář onkologického stacionáře Martin Šmakal hned na začátku zdůraznil, že se statistické údaje z Berounska a Hořovicka nijak nevymykají z průměru celorepublikové statistiky. „Mým pacientkám chci sdělit, že v tom nejste samy. Jsou s vámi vaše rodiny. Stará se o vás tým lékařů a sestřiček a necítíme to tak, že bychom byli každý na jiné straně. I pro nás je nejkrásnější, když se léčba daří," uvedl hořovický primář, který je přesvědčený o tom, že lze společně odstranit strach z nádorového onemocnění.

Nepřehlédněte: Bezkolenec, čertkus či vítod. Nově se dočkají ochrany

Posléze na pódiu vystoupila Olga Růžičková, která přítomné seznámila s činností největší pacientské organizace Mamma HELP, která poskytuje všestrannou pomoc ženám s rakovinou prsu a jejich blízkým. Po skončení oficiální části programu delegátky organizace Mamma HELPu přítomným vysvětlily správný postup při samovyšetření prsu, včetně nácviku na fantomovém modelu prsu.

Návštěvníky večerem provázeli nejen hořovičtí lékaři, ale nechyběl ani kulturní program. V Labi zazpívaly sestry Martha a Tena Eleftheriadu . Na závěr akce Michal Průša, ředitel hořovické nemocnice, poděkoval hostům za účast a všem růžemi odměnil všechny účinkující.