Obavy, nedůvěra a pochybnosti. V takové atmosféře se ocitli obyvatelé Hostomic již před půl rokem. Nyní, zdá se, nastalo další rozčarování. Sylva Škardová po půl roce odstoupila z funkce a na její místo byl zastupiteli zvolen třicetiletý Vít Šťáhlavský.

Na jeho zvolení nahlíží někteří obyvatelé Hostomic s rozpaky. Strach plyne především z toho, že nemá pro vedení města dostatek zkušeností. „Myslím si, že je to celé fraška, a setkala jsem se s mnoha lidmi, kteří jsou stejného názoru jako já,“ říká Vlasta Veselá. „Podle mě je Vít Šťáhlavský příliš mladý na to, aby mohl zástávat takovou funkci,“ dodává. „Divím se, že má ten mladík odvahu stanout v pozici starosty. Nic proti němu samozřejmě nemám, ale příliš mnoho praxe ve svém věku asi mít nebude,“ připojuje se také Jiří Anděl z Hostomic. O novém starostovi se ve městě dokonce hovoří jako o figurce, kterou zvolila pravice proto, aby s ní mohla manipulovat.

„Chápu, že pro občany je toto období poněkud hektické, ale časem jistě všichni pochopí, že děláme vše pro to, abychom splnili volební program a pracovali na rozkvětu města,“ hájí se Vít Šťáhlavský. Relativní nedostatek zkušeností prý jistě vyváží vstřícný postoj vůči obyvatelům Hostomic. „Myslím si, že velkou výhodou je to, že od dětství znám všechny lidi ve městě a oni znají mě. Vím, že kvůli mému věku ke mně nebudou vzhlížet jako k autoritě. Nabízím ale otevřený a osobní přístup ke každému,“ říká starosta. O chodu města podle něho samozřejmě nerozhoduje pouze osoba starosty. Týmová práce je prý založena na spolurozhodování odborníků z různých oborů. „Do voleb jsme vstupovali s komunitou lidí, z nichž každý rozumí něčemu jinému a může tím také pomoci. Myslím si, že vše ukáže teprve čas,“ doplňuje Vít Šťáhlavský.

Nedůvěra panuje mezi lidmi v Hostomicích už od podzimních voleb. „Před půl rokem jsme zažili první lumpárnu – a teď je tu nejspíš další,“ hodnotí Josef Povolný. Ten naráží na to, že Sylva Škardová, která nedávno odstoupila z funkce, byla na podzim zvolena až poté, co jí svým odstoupením uvolnili místo v zastupitelstvu dva jeho členové. Pochybnosti o jednání zastupitelů potvrzuje také Jiří Anděl: „Nelíbilo se mi, jakým způsobem byla zvolena Sylva Škardová, a nyní není situace jiná."