Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbař Petr Knápek: Nejlepší konzervace hub je jejich sušení

Příbramsko /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ -  Houbami doslova žije a je jimi obklopen v celé sezoně. Petr Knápek. Za houbami vyráží nejen po celém Středočeském kraji, ale třeba i na Šumavu nebo Krkonoš. Houby čerstvé, sušené i nakládané totiž prodává.  

10.8.2017
SDÍLEJ:

Houbař Petr Knápek se z lesa s prázdnou nikdy nevrací.Foto: archiv P. Knápka

 Jak to letos vypadá ve Středočeském kraji s růstem hub?

Letos jsou snad nejextrémnější rozdíly v růstu hub, co za svoji houbařskou praxi pamatuji, zřejmě podle lokálních srážek. Nebetyčný rozdíl může být třeba v okruhu jednoho kilometru. Houbám po těch několika suchých měsících bude stačit málo a rozjedou se. Stačilo troška vláhy a hned vystřelila kvanta kovářů, bedel, masáků, kozáků habrových i pravých hřibů, jenže ke konci růstové vlny téměř stoprocentně červivých.

Takže jste vlastně shrnul letošní sezonu.

Natěšilo mě studené a vlhké jaro, ale stačilo pár tropických dnů beze srážek a s větrem, co jako fén vyfouká veškerou vlhkost z hrabanky, a člověk se bojí v lese říci: sirka!

Na houby vyrážíte podle situace po celé republice, rostou jinde než ve středních Čechách více?

Teď to bude trošku v čase minulém. Skončila růstová vlna na východ od Prahy až po střed Vysočiny, Krkonoše také končí, v Jizerkách začíná další vlnka smrkáčů a křemílků, probouzí se Šumava, hlavně vyšší nadmořské výšky.

Jaké houby máte nejraději?

Bedly a masáky na řízky, stročci, lišky a kotrče do čerstvých těstovin, holubinky jen tak se solí na plotně, to prostě nemá chybu.

Houbové recepty.

A jakou kuchyňskou úpravu hub upřednostňujete?

Čím jednodušší recept, tím lépe. Třeba ryzci na másle s kmínem je osmaženo za tři minuty a co se s tím nadělá parády.

Jaká je podle vás nejideálnější způsob konzervace hub?

Jednoznačně sušení. Pokud to člověk nepřežene s fermentací, získá třeba u hřibovitých produkt, který správným skladováním nejenže nedegraduje, ale naopak léty lépe a lépe chutná a voní. Pozor ale na moly. Proto hermeticky uzavřené sklenice ještě na 24 hodin zavřu do mrazáku a zcela spolehlivě to zničí jak případné dospělce, tak jejich larvy i vajíčka.

Autor: Karel Hutr

10.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Lukáš Sklenář je připraven odpovídat na vaše dotazy.

Ptejte se fotbalisty Lukáše Sklenáře

Ilustrační foto

Rezerva Králova Dvora se dočkala bodů

Hausner: Tak vyrovnanou přestřelku nepamatuji

Hořovicko – Hodně gólů viděli diváci v obou zápasech zástupců zdejšího regionu ve fotbalové I. A třídě. Radoval se ale pouze Komárov.Po výhře nad Hřebčí se Komárov musel připravit i na dalšího silného protivníka, jímž Tochovice bezesporu jsou.

Na bronzový stupínek už vyskočil Stašov

Berounsko /FOTOGALERIE/ - Okresní přebor fotbalistů nabírá na dramatičnosti.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Povinné ručení by mělo podražit. Důvod je prostý, už delší dobu nevydělává a pojišťovny na něm navíc tratí. Kdo zdražení pocítí nejvíce a kdy k němu vlastně dojde, vysvětluje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění Partners.

V berounské nemocnici skončilo sochařské sympozium

Beroun – Park berounské nemocnice se v sobotu stal dějištěm slavnostního zakončení druhého sochařského sympozia, které se zde konalo během letních měsíců za účasti dvanácti sochařů. Sympozium se konalo za účasti akademických sochařů Roberta Bučka, Veroniky Durové, Petra Fidricha, Kurta Gebauera, Žandy Gebauera, Jean-Paula Chablaise, Davida Janoucha, Josefíny Jonášové, Juraje Plieštika a Marie Šeborové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení