Jak to letos vypadá ve Středočeském kraji s růstem hub?

Letos jsou snad nejextrémnější rozdíly v růstu hub, co za svoji houbařskou praxi pamatuji, zřejmě podle lokálních srážek. Nebetyčný rozdíl může být třeba v okruhu jednoho kilometru. Houbám po těch několika suchých měsících bude stačit málo a rozjedou se. Stačilo troška vláhy a hned vystřelila kvanta kovářů, bedel, masáků, kozáků habrových i pravých hřibů, jenže ke konci růstové vlny téměř stoprocentně červivých.

Takže jste vlastně shrnul letošní sezonu.

Natěšilo mě studené a vlhké jaro, ale stačilo pár tropických dnů beze srážek a s větrem, co jako fén vyfouká veškerou vlhkost z hrabanky, a člověk se bojí v lese říci: sirka!

Obří skluzavka v Příbrami.
Příbramáci budou poslední srpnovou sobotu opět jezdit na obří vodní skluzavce

Na houby vyrážíte podle situace po celé republice, rostou jinde než ve středních Čechách více?

Teď to bude trošku v čase minulém. Skončila růstová vlna na východ od Prahy až po střed Vysočiny, Krkonoše také končí, v Jizerkách začíná další vlnka smrkáčů a křemílků, probouzí se Šumava, hlavně vyšší nadmořské výšky.

Jaké houby máte nejraději?

Bedly a masáky na řízky, stročci, lišky a kotrče do čerstvých těstovin, holubinky jen tak se solí na plotně, to prostě nemá chybu.

Houbové recepty.Zdroj: Deník

A jakou kuchyňskou úpravu hub upřednostňujete?

Čím jednodušší recept, tím lépe. Třeba ryzci na másle s kmínem je osmaženo za tři minuty a co se s tím nadělá parády.

Babybox v Oblastní nemocnici Příbram funguje už od roku 2008. Původní zařízení vystřídal babybox nové generace.
Příbramská nemocnice má nový klimatizovaný babybox

Jaká je podle vás nejideálnější způsob konzervace hub?

Jednoznačně sušení. Pokud to člověk nepřežene s fermentací, získá třeba u hřibovitých produkt, který správným skladováním nejenže nedegraduje, ale naopak léty lépe a lépe chutná a voní. Pozor ale na moly. Proto hermeticky uzavřené sklenice ještě na 24 hodin zavřu do mrazáku a zcela spolehlivě to zničí jak případné dospělce, tak jejich larvy i vajíčka.