Mnoho kroužků dětem na Berounsku nabízí například Dům dětí a mládeže Beroun. Ten má v regionu rozeseto hned několik svých pracovišť, a to přímo v Berouně, Králově Dvoře, Zdicích, Hýskově či Rudné. „Většina našich kroužků startuje 1. října. Naše středisko disponuje širokou škálou kurzů a kroužků, které jsou zaměřené od těch nejmenších až k seniorům.

Během léta jsme se přestěhovali ze Závodí do centra Berouna, takže nyní nás zájemci najdou v areálu střední pedagogické školy. Zde také pořádáme 28. září od 13 do 17 hodin den otevřených dveří,“ řekla Berounskému deníku ředitelka domu Petra Zavadilová.

Ilustrační foto.
Je čas myslet na chřipku, radí hygienici

Dům dětí a mládeže Beroun nabízí veřejnost široké spektrum různých kroužků. Mezi těmi nalezneme například výtvarné kroužky, chemické hrátky, country tance, filmové kroužky, fotokroužky, dramatické kroužky, kroužek pro děti se psy, keramiku, modeláře, počítače, parkour, první pomoc či street workout. Letos poprvé se mohou zájemci přihlásit do kroužku youtuberingu či do textilního kroužku paličkování. „Do letošního roku nově otevíráme kroužek youtuberingu, o který je velký zájem. Jeden termín už máme dokonce naplněný. Co se týče ostatních oblíbených kroužků, tak jsou to u nás určitě chemické hrátky, rukodělky nebo parkour. Mezi takové ojedinělé kroužky u nás patří také modeláři nebo kroužek paličkování, to je stará metoda tvorby krajky,“ dodala ředitelka s tím, že cena za kurzy se pohybuje v rozmezí mezi 1 200 až 2 500 korun za rok.

Pokud si někdo ani z této široké nabídky nevybere, je tu ještě Středisko volného času - Domeček Hořovice. To provozuje pracoviště v Hořovicích, Litni, Králově Dvoře, Hořovicích, Komárově nebo také Karlštejně. Domeček má širokou nabídku kroužků od výtvarných přes sportovní, jazykové, taneční až k přírodovědným. Jejich cena se pohybuje od 900 do 2 000 korun.

Kdo by vyhledával trávení volného času uměleckého rázu, může své dítě přihlásit do Základní umělecké školy Josefa Slavíka v Hořovicích. „Žákům nabízíme výuku ve třech oborech – hudební, taneční a výtvarný. Studenti se zde učí a zdokonalují ve hře na akordeon, příčné a zobcové flétny, klarinet, saxofon, trubku, lesní roh, housle, violu, keyboard, klavír nebo kytaru. Samozřejmě vyučujeme i sólový, komorní a sborový zpěv,“ popsal ředitel školy Jakub Albrecht.

Taneční obor této školy loni vyhrál celostátní soutěž, ve škole existuje také několik kapel.

„Tradičně je velký zájem o flétny a kytary, ale v poslední době zaznamenáváme boom týkající se houslí. Osobně bych vyzdvihl hru na lesní roh, kterou učí vítěz národních soutěží hornistů Oldřich Kunc,“ dodal ředitel školy.

Pro úspěšné přijetí musí žáci projít přijímacími zkouškami, které se konají na přelomu května, června. Cena školného pro hudební obory se pohybuje od 2 200 do 3 100 za rok, u tanečních a výtvarných oborů je tomu pak 2 500 za rok.

Návštěvníci mohli na trzích vybírat ze všech druhů hrnčířské keramiky.
Hrnčířským trhům přálo počasí, ale už méně dopravní situace