„Při vzpomínce na dětství  se mi vybaví bezstarostný život s mámou a tátou a dvěma sestrami v nádherné krajině v Českém ráji," prozrazuje kastelán Karlštejna.

Jaromír Kubů vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické a práci kastelána dělá už přes dvacet let. Jako jednomu z mála se mu podařilo splnit svůj klukovský sen.

„Jako malý kluk jsem si přál být pilotem nebo kastelánem a taky artistou v cirkuse," přiznává Jaromír Kubů.
V dětství  přemýšlel i o vysoké politické funkci.

„Mojí nejoblíbenější hračkou byl mechanický vláček na kolejích. Hned jsem přemýšlel, jestli bych jednou nebyl ministrem dopravy," prozrazuje s úsměvem kastelán.

Jaromír Kubů nemiluje jen historii, má rád i sport. V dětství strávil stovky hodin na hřišti.
„Hrál jsem volejbal a taky fotbal.  Hrával jsem ale i jiné hry. S holkama Člověče, nezlob se. Jednou při hře na Krampaslíky jsem sestře vylomil zub," zavzpomínal na dětské hry Jaromír Kubů.

Mezi jeho oblíbenými hrami byla i schovávaná. Myslím si, že hra na "schovávanou" v lese je diametrálně něco odlišného od procházek v Metropoli Zličín," porovnal kastelán zábavu své generace s oblíbenou činností té současné.
Jako dítě trávil letní prázdniny na pionýrském táboře, nebo v krajině Českého ráje. Později, když byl starší, tak prováděl turisty na hradě Kost.