„Dokončili jsme uzávěru na základě objednávky od správy chráněné krajinné oblasti. Během posledních revizí jsme zjistili zvýšenou frekvenci návštěvníků a bohužel poškozování prostoru jeskyně. Uzavřením ji chceme hlavně chránit proti nezvaným návštěvníkům, “ uvedl Ladislav Pecka, předseda Jeskyňářů Tetín.

Ilustrační foto
Dohodářům z éry hejtmanky Jermanové prý kraj neoprávněně vyplatil přes milion

Kde se přesně o víkendu pracovalo, jeskyňáři záměrně nechtějí specifikovat právě kvůli nenechavcům, po nichž se musela z vnitřních prostor vynést řada odpadků. „Je určitě škoda, že se jeskyně musí uzavírat. Ale například v tomto případě se zde začínal objevovat odpad různého druhu, včetně použité pánské ochrany, obalů od sušenek či plastové lahve. Objevila se zde i geokeška a nápisy na stěnách. V neposlední řadě jsme zaznamenali poškození nepatrné výzdoby, která se zde nachází. Uzávěra, u které jsme dodělali její zpevnění, pomůže také k ochraně zimujících netopýrů, kteří prostory jeskyň využívají jako útočiště,“ vysvětlil Pecka.

Návštěvu jeskyně lze domluvit s jeskyňáři

Uzavřená jeskyně ale neznamená, že není přístupná. „Uzávěry stojí spoustu úsilí a práce. Bohužel evidujeme pokusy násilného vniknutí. To ale není potřeba. V mnoha případech se lze s jeskyňáři z příslušné základní organizace domluvit a dovnitř se podívat. Samozřejmě je potřeba zohlednit bezpečnostní rizika a respektovat pravidla při návštěvě,“ uzavřel Pecka.